Заплијењена велика количина дроге и оружја од бајкерских банди у Аустрији

Танјуг
Foto: VOA

БЕЧ- Аустријске Снаге безбједности заплијениле су стотине комада оружја, као и нацистичке заставе и опрему, у оквиру рација на имањима која су повезана са екстремно десничарском групом.

Током акције у којој је претресено 13 имања у покрајинама Горња и Доња Аустрија ухапшено је шест особа, за које се вјерује да припадају "одметнутој мотоциклистичкој банди".

Полиција је такође пронашла дрогу и више од милион евра у готовини. Операција је обављена у понедјељак, али су званични детаљи о њој објављени у четвртак, преноси Би-Би-Си (ББЦ).

"Међу заплијењеним оружјем било је 35 комада дугог ватреног оружја, 25 митраљеза, 100 пиштоља, преко хиљаду компоненти оружја, 400 комада сигналног оружја", саопштило је министарство унутрашњих послова Аустрије.

Пронађени су и бацачи граната и више од 10.000 комада муниције.

Претреси кућа били су дио веће истраге о криминалним мотоциклистичким бандама у Аустрији.

Званичници министарства унутрашњих послова рекли су да су у децембру 2022. добили сазнања да група мотоциклиста Бандидос, међународна организација, планира да се прошири на Аустрију.

Министарство је саопштило да су слични догађаји у Швајцарској довели до насилних сукоба између Бандидоса и "Анђела пакла".

 "Истраге су показале у којој мјери је десничарски екстремизам заступљен у одметничким мотоциклистичким бандама", рекао је Омар Хаијави-Пирхнер, шеф обавјештајне агенције (ДСН).

Он је рекао да су запљене у понедјељак услиједиле након што је Аустрија уочила  "све већу милитаризацију екстремно десничарске сцене".

Полиција је саопштила да су неки од ухапшених у рацијама имали блиске везе са десничарским екстремистичким злочиначким удружењем познатим као Објекат 21.

Како подсјећа британска национални ТВ канал, Аустрија има строго антинацистичко законодавство, које забрањује активности које величају Трећи рајх, а поседовање нацистичких или неонацистичких сувенира је незаконито.

Аустрија, која је била родно мјесто Адолфа Хитлера, припојена је нацистичкој Њемачкој 1938. године и била је дубоко умијешана у злочине Трећег рајха.

          -

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана