Заплијењен накит вриједан 60 милиона евра украден у Украјини

Срна, Анадолија
Заплијењен накит вриједан 60 милиона евра украден у Украјини

МАДРИД- Шпанске власти заплијениле су накит древног народа Скити вриједан 60 милиона евра, за који кажу да је украден из Украјине, јавља Би-Би-Си.

Полиција је саопштила да је 11 древних златника прокријумчарено из Украјине 2016. године ради препродаје у Шпанију.
Наруквице, огрлице и минђуше, које датирају од осмог до четвртог вијека прије нове ере, пронађене су са лажним папирима у којима се наводи да припадају Украјинској православној цркви.

У оквиру истраге о продаји златног каиша са главама овнова 2021. године раније је ухапшено пет особа. троје Шпанаца и двоје Украјинаца, због покушаја продаје 11 комада у Мадриду.

Скити су били номадски народ који је доминирао дијеловима источне Европе и Азије, укључујући и оно што је сада јужна Украјина, од око 800. године прије нове ере до 400. године нове ере.

Били су познати по богатом културном насљеђу и вјештинама обраде метала, посебно златног накита.

Предмети укључују неолитску сјекиру која датира приближно између 5.000. и 3.000. године прије нове ере.
Артефакти које је створила скитска цивилизација спадају међу најпознатије историјско насљеђе Украјине.

Многи од артефаката били су изложени у Кијеву између 2009. и 2013. Након тога су предати свештенику, који је у дослуху са другима кривотворио документе о поријеклу комада, наводи шпанска полиција.

Прије маја 2016. колекција је илегално прокријумчарена из земље како би се продавала на црном тржишту.

Шпанске власти су наслутиле да неко покушава да прода вриједан златни накит изван службених канала, попут аукцијских кућа.

Агенти су тада у сефу у Мадриду открили древни златни појас са главама овнова. Један од осумњичених га је наводно приватно продао једном бизнисмену.

Шпанија је сарађивала с украјинским стручњацима како би открила  поријекло предмета и да је једна особа укључена у ланац кријумчара покушавала продати још један комад из колекције.

Тада су агенти успјели разбити наводну криминалну мрежу која се бавила илегалном трговином културним добрима из Украјине и заплијенити преосталих 10 комада.

У мају је шпанска полиција водила још једну међународну операцију уз подршку Европола и Интерпола. То је довело до 60 хапшења и проналаска 11.049 украдених артефаката, укључујући античке новчиће, вјерске скулптуре, римску мраморну бисту и 77 древних италијанских књига.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана