Запаљено јеврејско гробље у Бечу

Срна
Foto: X (Твитер)

БЕЧ- Јеврејски дио гробља у Бечу је запаљен, а исцратни су и кукасти крстови, рекао је лидер јеврејске заједнице у том граду Оскар Дојч.

"Током ноћи запаљен је јеврејски дио централног гробља. Уништени су дијелови церемонијалне дворане. Нема повријеђених. Полиција и ватрогасци утврђују околности пожара", написао је Дојч на друштвеним мрежама.

На фотографијама које је подијелио виде се угљенисани остаци у дворани и нацртане "свастике" флуоресцентном бојом на спољном зиду.

Бечка полиција потврдила је да је истрага у току, а проводи се аустријска Канцеларија за заштиту Устава.

Иако су власти саопштиле да узроци пожара нису тачно дефинисани, локални медији јављају да се вјерује да је ријеч о паљевини и да је пожар избио у више просторија истовремено.

Аустријски канцелар Карл Нехамер "снажно" је осудио инцидент, рекавши да антисемитизму нема мјеста у аустријском друштву и да ће се држава борити против тога свим политичким и правним средствима.

Он је изразио наду да ће починиоци бити брзо идентификовани и кажњени.

Инцидент у Бечу услиједио је након низа сличних догађаја широм Европе који су изазвани сукобима на Блиском истоку.

Страх од одмазде над Јеврејима изазвала је евакуације и затварање великог броја вјерских институција. Више јеврејских школа у Паризу је затворено због пријетњи бомбом.

Јеврејске организације упозоравају на раст антисемитизима и у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана