Жан Неол Баро: Твитер ће бити забрањен у ЕУ у случају да крши њена правила

Танјуг
Жан Неол Баро: Твитер ће бити забрањен у ЕУ у случају да крши њена правила

ПАРИЗ - Твитер ће бити забрањен у Европској унији у случају да крши њена правила, изјавио је данас француски министар и делегат за дигиталне технологије Жан-Ноел Баро.

Он је, истовремено, изразио забринутост због будуће “претјеране” европске регулативе у погледу вјештачке интелигенције (АИ), пренио је француски дневник “Фигаро”.

Ако Твитер не буде радио у складу са нашим правилима, биће забрањен у Европској унији, написао је Баро на Франсанфо. Саопштење долази након што је Твитер званично објавио Кодекс Европске уније против онлајн дезинформација, који је у суботу објавио европски комесар за индустрију Тијери Бретон.

Он је подсјетио у поруци на Твитеру да друштвена мрежа, коју води амерички милијардер Елон Маск, остаје правно подложна европским правилима.

-Твитер игра важну улогу у јавној дебати, али не можемо да ризикујемо да друштвена мрежа као што је Твитер буде талац заговорника дезинформација и да, посљедично, наша јавна дебата, наша демократија, буду погођени. Зато имамо јасна правила и Твитер ће морати да их поштује - казао је он.

Упитан о будућим европским прописима о генеративној вхештачкој интелигенцији, о којима се тренутно расправља, француски министар је признао потребу да се да оквир за развој вјештачке интелигенције.

-У овој фази, позиција Европског парламента је претјерана, јер намеће обавезе ревизије, обавезе транспарентности које су превелике за ову врсту модела - као што је ChatGPT, оцијенио је Баро.

Према његовим ријечима, императив је имати у наредним мјесецима моделе попут оних које су развили ови амерички гиганти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана