Замрачило се и небо изнад Атине: Пожар на Атици и даље бјесни

Танјуг
Замрачило се и небо изнад Атине: Пожар на Атици и даље бјесни

АТИНА - Пет особа пребачено је у болницу због проблема са дисањем, као и ватрогасац који је са опекотинама другог степена по рукама и ногама пребачен у здравствену установу.

Према писању телевизије ЕРТ ватрогасац је опекотине задобио гасећи пожар у општини Маратон.

Пожар који је у недјељу избио на североистоку Атике, 35 километара од Атине, ватрогасци су гасили током цијеле ноћи, а у гашењу учествује око 1.000 ватрогасаца, што професионалних, што добровољних, мјештани, као и око 35 летјелица, пише портал Товима.

Дужина ватреног фронта је 30 километара, а становници локалних насеља добили су упозорење да се спреме на евакуацију, пише Катимерини.

Гашење пожара отежава вјетар, чије се јачање очекује у наредним сатима.

Грчка полиција (ЕЛАС) апеловала је на грађане да избјегавају свако кретање према подручјима захваћеним пожарима и да се, ради властите безбједности, придржавају издатих упутстава за евакуацију подручја.

Такође, на грађане је апеловано да омогуће несметано кретање ватрогасних возила.

Осим насеља, због пожара су евакуисане Дјечија и Војна болница у мјесту Пантели.

У пожару је учествовало пет хеликоптера, а евакуисани су и манастир Агиос Ефраим у области Анатолија, као и манастир Пентели.

У општини Дионис изгорјело је неколико резиденција, а мало прије зоре становницима насеља Неа пантелија наређено је да се евакуишу.

У Центру за мобилне операције “ОЛИМПОС”, који је постављен у Капандритију, током целе ноћи био је присутан регионални гувернер Атике Никос Хардалиас, који је истакао да регион Атика остаје у пуној приправности ради заштите грађана и да је од првог тренутка избијања пожара у Варнавасу на терену био механизам Цивилне заштите, са свим својим људством и средствима који су помогли, гдје год и кад год се то затражи, “одмах и ефикасно”.

-Пожар, који је избио у недјељу око 15 часова брзо је напредовао ка језеру Маратон, важном резервоару који снабдијева Атину водом - рекао је пуковник Василис Ватракојанис, портпарол ватрогасне службе. Број оштећених кућа још увек није познат.

Ватракојанис је рекао да су вјетрови достизали снагу олује у области пожара, а пламен је био виши од 25 метара.

Небо изнад Атине замрачило се од густог дима. Улажу се напори и да се спасу и животиње, за шта су у општинама Маратон и Дионис отворени пријемни центри.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана