Замјеник премијера Доминик Раб поднио оставку, Сунак прихватио

Танјуг
Замјеник премијера Доминик Раб поднио оставку, Сунак прихватио

ЛОНДОН - Замјеник британског премијера и министар правде Доминик Раб поднио је данас оставку након независне истраге притужби да је наводно малтретирао колеге.

Британски премијер Риши Сунак рекао је  да је са "великим жаљењем" прихватио оставку његовог замјеника Доминика Раба, након што је Раб напустио владу послије закључка истраге око тврдњи да је малтретирао колеге.

"Са великим жаљењем сам прихватио вашу оставку. Али, јасно је да је било недостатака у историјском процесу који је негативно утицао на све који су умијешани. Из овога треба да научимо како да се боље носимо са оваквим питањима убудуће", поручио је Сунак, преноси Твитер.

То је трећа оставка у влади британског премијера у посљедњих шест мјесеци због личних преступа министара, пренио је Ројтерс.

Рабова оставка долази само двије седмице прије енглеских избора за локалне одборе на којима се предвиђа лош резултат за Сунакове конзервативце.

Раб, који је затражио истрагу у новембру о званичним притужбама владиних званичника на његово понашање, рекао је да се осјећа "дужним" да прихвати исход истраге, али је наставио да брани своје поступке.

У писму премијеру објављеном на Твитеру, Раб је оцијенио да је истрага поставила опасан преседан, али да ће наставити да подржава владу.  

Вођена је вишемјесечна истрага о Рабовом понашању на основу свједочења више владиних званичника о жалбама за малтретирање у три различита министарства. 

Раб је навео да је у извјештају, који још није јавно објављен, закључено да ниједном није викао или физички застрашивао било кога за четири и по године и да су биле одбачене све, осим двије жалбе против њега. 

"Такође вјерујем да су њена два негативна налаза погрешна и да представљају опасан преседан за понашање добре владе. Прво, министри морају бити у могућности да врше директан надзор над високим званичницима над критичним преговорима који се воде у име британског народа, иначе ће се изгубити демократски и уставни принцип одговорности министара. Ово је било посебно тачно током мог времена као министра спољних послова, у контексту преговора о Брегзиту око Гибралтара, када је високи дипломата прекршио мандат који је договорио кабинет", навео је Раб.

Раб је истакао да му је искрено жао због било каквог ненамјерног стреса или увреде који су неки званичници осјетили, као резултат стандарда и изазова које је поставио пред министарство правде.     
Он је такође напоменуо да су током истраге у медије цуреле искривљене информације које су га приказивале у лошем свјетлу

Још један Сунаков министар, Гевин Вилијамсон, био је приморан да поднесе оставку у новембру након оптужби за малтретирање, а премијер је сменио предсједника Конзервативне партије Надхима Захавија у јануару након што је утврђено да је прекршио министарски кодекс у својим пореским пословима. 

Британски парламент истражује да ли је Сунак исправно пријавио удео своје супруге у предузећу за чување деце које има користи од нове владине политике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана