Залужни: Украјина треба да нађе нове начине за стицање предности над Русијом

GS
Foto: HTA

КИЈЕВ - Командант украјинске војске генерал Валериј Залужни рекао је да Украјина треба да пронађе нове начине и способности за стицање предности над Русијом док се рат пуних размјера приближава трећој години.

Залужни је у чланку који је објавио Си-Ен-Ен позвао на "потпуно нови државни систем технолошког пренаоружавања".

Он је написао да су оружани системи без посада, као што су беспилотне летјелице, заједно са другим врстама напредног оружја - најбољи начин за Украјину да избјегне да буде увучена у позициони рат, гдје она нема предност.

Залужни је напоменуо да је приоритет број један овладавање читавим арсеналом /релативно/ јефтиних, модерних и високо ефикасних, беспилотних возила и других технолошких средстава.

"Морамо се борити са смањењем војне подршке од кључних савезника, док се суочавамо са њиховим сопственим политичким тензијама. Залихе пројектила, пресретача за противваздушну одбрану и муниције за артиљерију код наших партнера се исцрпљују због интензитета непријатељстава у Украјини, али и због глобалне несташице погонских пуњења", навео је Залужни.

Он је додао да се мора признати да Русија има значајну предност у мобилизацији људских ресурса и да се то може упоредити са неспособношћу државних институција у Украјини да побољшају ниво људства у нашим оружаним снагама без употребе непопуларних мјера.

"Нове операције могу укључивати креирање дигиталног поља, радио-електронску контролу окружења или комбиновану операцију помоћу дронова за нападе и сајбер средстава", навео је Залужни.

Командант украјинске војске објавио је чланак након низа медијских извјештаја у којима се наводи да би могао бити разријешен са дужности. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана