Закључни извјештај: ФБИ никад није имао стварне доказе о дослуху Трампа и Русије

Танјуг
Закључни извјештај: ФБИ никад није имао стварне доказе о дослуху Трампа и Русије

ВАШИНГТОН - Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) није имао довољно доказа за отпочињање истраге о предсједничкој кампањи Доналда Трампа 2016. године и превише се ослањао на савјете Трампових политичких противника, наводи се у закључном извјештају америчког специјалног савјетника Џона Дурама.

У извјештају на 306 страница Дурам је закључио да америчке обавјештајне службе и органи за спровођење закона нису имали никакве “стварне доказе” о дослуху Трамповог тима и Русије, прије покретања истраге “Crossfire Hurricane”, преноси Ројтерс.

Дурхам је у извештају оптужио ФБИ да се према истрази о Трампу односио другачије него према другим политички осjетљивим истрагама, укључујући оне чији је предмет истраге била Трампова противкандидаткиња Хилари Клинтон.

-Министарство и ФБИ нису успjели да одрже своју важну мисију строге вjерности закону у вези са одређеним догађајима и активностима описаним у овом извjештају. Особље ФБИ-а показало је озбиљан недостатак аналитичности према информацијама које су добили, посебно према информацијама од политички повезаних лица и субјеката - наводи се у извjештају специјално савjетника Дурама.

Овај извjештај означава крај четворогодишње истраге покренуте у мају 2019. године када је тадашњи државни тужилац Вилијам Бар именовао Дурама, искусног тужиоца, да испита потенцијалне погрешне кораке ФБИ-а приликом истраге о наводном дослуху Трамповог тима и Русије током предизборне кампање 2016. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана