Захарова: Запад жели са себе да скине одговорност за напад на гасоводе

Срна
Захарова: Запад жели са себе да скине одговорност за напад на гасоводе

МОСКВА- Циљ Запада у истрази око експлозија на гасоводима "Сјеверни ток" је да се ослободи одговорности, рекла је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова, преноси руски лист "Известија".

Захарова је на новинарско питање за разлог због којег се Њемачка активно укључила у истрагу двије године након експлозија на гасоводима одговорила да Запад жели да са себе уклони одговорност за терористички напад.

Амерички дневник "Волстритжурнал" је нешто раније, позивајући се на своје изворе, писао да је украјински предсједник Владимир Зеленски одобрио план за нападе на гасоводе "Сјеверни ток", али да је покушао да промијени ту одлуку пошто је за планове сазнала америчка Централна обавјештајна агенција (ЦИА).

Према наводима листа, на захтјев ЦИА, украјински лидер је објавио да отказује операцију, али је бивши командант оружаних снага Валериј Залужни не само игнорисао захтјев већ је и промијенио првобитни план.

Непоседно након објаве текста у "Волстрит журналу", Залужни је навео да није учествовао у нападима на гасоводе.

Њемачки медији јуче су јавили да је Берлин објавио европски налог за хапшење украјинског инструктора роњења који је наводно био у тиму одговорном за постављање експлозива на гасоводе "Сјеверни ток".

Према писању њемачих медија, осумњичени је био један од ронилаца који су у септембру 2022. године поставили експлозивне направе на гасовод који повезује Русију и Њемачку испод Балтичког мора.

Њемачки медији такође пишу да су још један мушкарац и жена, такође украјински инструктори роњења, идентификовани у оквиру истраге о саботажи, али да до сада нису објављени налози за њихово хапшење. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана