Захарова: Запад учинио све да омета предсједничке изборе

СРНА
Захарова: Запад учинио све да омета предсједничке изборе

МОСКВА - Западни противници Москве активно су током прошле године покушавали да омету руске предсједничке изборе, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Наши противници су се ангажовали не само прије седам или мјесец дана. Чини ми се да су у протеклих годину дана учинили све да или поремете предсједничке изборе или спријече њихово одржавање или на различите начине искриве концепцију избора", рекла је Захарова агенцији ТАСС.

Према њеним ријечима, Запад је организовао кампање дезинформација и утицаја у сајбер сфери: од ширења одговарајућег садржаја до блокирања апликација руских организација на дигиталним платформама, што је такође "веома озбиљан елемент утицаја".

"Запад је, такође, користио плаћену опозицију за коју се показало да су агенти утицаја и једноставно најамници. У ствари, коришћене су све методе, али то Западу ништа не помаже", истакла је Захарова.

Она је оцијенила да јединство руских грађана усред предсједничких избора у земљи изазива бијес Запада.

"Земља се консолидовала и представља јединствену цјелину. Штавише, ово је јединство пред очигледним пријетњама и јединство, што је посебно важно, за рјешавање задатака са којима се суочавамо. Ово изазива дивљи бијес, мржњу и агресију", рекла је Захарова.

У Руској Федерацији данас је други дан предсједничких избора који трају од 15. до 17. марта.

Четири кандидата се боре за највишу функцију, а то је кандидат странке Нови народ Владислав Даванков, актуелни предсједник Владимир Путин, кандидат Либерално-демократске партије Русије /ЛДПР/ Леонид Слуцки и кандидат Комунистичке партије Руске Федерације /КПРФ/ Николај Харитонов.

Према посљедњим подацима, излазност је 36,5 одсто.

Први гласачи на изборна места изашли су јуче на Далеком истоку, након чега су бирачка мјеста почела да се постепено отварају и широм земље.

Ово су први предсједнички избори на којима гласају и становници нових руских региона - Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области.

Иначе, више од 700 међународних посматрача из 106 земаља акредитовано је на бирачким местима, упркос великом притиску са Запада. Гласање се одвија на 93.000 гласачких мјеста у 11 временских зона.

Осим гласања на бирачким мјестима, становници око 28 региона могу да гласају онлајн, путем електронског система за гласање

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана