Захарова: Захтјеви Кијева да Минск повуче трупе са границе су неприхватљиви

Tанјуг
Захарова: Захтјеви Кијева да Минск повуче трупе са границе су неприхватљиви

МОСКВА - Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је данас да Русија сматра неприхватљивим украјинске захтјеве од Бјелорусије да повуче трупе са заједничке границе.

Ово је 28. августа саопштила званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на брифингу. 

Украјинско Министарство спољних послова затражило је да Бјелорусија повуче трупе концентрисане у Гомељској области на северном делу границе између двије земље. Министарство је појаснило да се чека повлачење јединица на даљину која превазилази домет уништења ватрогасних система који постоје у Бјелорусији. 

„Нема логике у овом агресивном безобразлуку Кијева, чак и ако га анализирате. То су биле сталне провокације украјинске стране на граници, укључујући употребу беспилотних летјелица, размјештање велике групе трупа украјинских Оружаних снага тамо... Тотално минирање пограничног подручја и други непријатељски кораци Кијева који су приморали Бјелорусију да користи своје оружане снаге“, рекла је Захарова. 

Она је истакла да Кијев стално демонстрира „злочиначку природу свог руководства и чини провокације, а Русија своје захтјеве да Минск повуче са заједничке границе сматра неприхватљивим и одвојеним од реалности“. 

Захарова је напоменула да ће Украјина и њени покровитељи добити одговор на пријетње Бјелорусији. 

„С тим у вези, препоручили бисмо руководству НАТО-а и његовим водећим земљама чланицама да охладе жар својих ревносних испостава, које су способни да увуку Алијансу у оружани сукоб великих размјера“, рекла је она. 

Раније је украјинско Министарство спољних послова саопштило да Бјелорусија концентрише значајан број особља, посебно снага за специјалне операције, наоружање и војну опрему у близини границе.  

Министарство је увјерило да Кијев неће предузимати никакве непријатељске акције и позвало је Минск да повуче трупе са украјинске границе на удаљеност која прелази домет ватрених система који су доступни Бјелорусији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана