Захарова упозорила на информациони напад Запада: Мјесецима ломите руке Грузији

Г.С.
Foto: Анадолија

МОСКВА - Реакција Запада на вијест да је грузијски парламент усвојио закон о страним агентима представља мјешање у унутрашњу политику суверене државе, западне земље воде информациони напад на Тбилиси, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„То је апсолутно, стопроцентно мјешање других земаља у унутрашњу политику суверене независне државе”, рекла је Захарова у ауторском програму на радију Спутњик.

Према њеним ријечима, у току је информациони напад на Грузију.

„Сада је одвија такав информациони напад на Грузију да је немогуће сакрити се од тих изјава. Запад је неколико мјесеци на све могуће начине застрашивао, уцјењивао, ломио руке сувереној држави Грузији у контексту тога шта треба или не треба да раде поводом сопственог законодавства”, напоменула је Захарова.

У уторак је у грузијском парламенту одржана пленарна сједница на којој је усвојен нацрт закона о страним агентима. У парламенту је током разматрања усвајања нацрта избила туча између посланика.

Портпарол Европске комисије Петер Стано закон о страним агентима назвао „озбиљном препреком ка европском путу Грузије”, док је портпарол Бијеле куће Карин Жан Пјер рекла да усвајање тог документа може да доведе до „фундаменталног ревидирања” односа САД и Грузије.

Парламент Грузије је 7. марта 2023. године у првом читању усвојио приједлог закона о страним агентима. Након тога су у пријестоници земље почели масовни митинзи које је растјеривала полиција уз примјену сузавца и водених топова. Касније су власти повукле документ из парламента.

У априлу ове године владајућа партија „Грузијски сан поново је изнијела спорни приједлог закона на разматрање законодавног органа. Овај пут се умјесто термина „агент страног утицаја утицајем” користи појам „организација која спроводи интересе стране силе”. Остатак садржаја је непромјењен. Најзад, у Тбилисију су обновљени протести уз захтјев да се опозове приједлог закона. Локална опозиција тврди да је овај документ аналог руског и усмјерен је „против пријатеља земље”.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао је такве изјаве апсурдним, подсјетивши да је прва земља која је осмислила систем борбе против страних агената, Сједињене Америчке Државе. Он је додао да је то сада постала глобална пракса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана