Захарова: Украјина не жели мир јер није у плану Запада

ГС
Захарова: Украјина не жели мир јер није у плану Запада

КИЈЕВ- Изјаве украјинских власти о томе како наводно желе мир су само клише и фразе, Кијев заправо не жели мир јер то није у плану Запада коме се покоравају, изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова за радио Спутњик.

На овај начин је прокоментарисала саопштење из Кијева о томе како је Владимир Зеленски саслушао приједлог мађарског премијера Виктора Орбана о прекиду ватре, али да ће рјешење потражити другим методама."Да ли сте очекивали да чујете нешто друго од кијевског режима. На крају крајева, све њихове ријечи о миру су само клише. То су ријечи које морају да се изговоре. А циљ им је нешто друго. Циљ је дефинисао Колективни запад – наношење стратешког пораза Русији", навела је Захарова. 

Кијевски режим заправо је одбио мађарски приједлог за прекид ватре, јер то није у плану Запада, објаснила је Захарова.

САД користе Зеленског као инструмент, тако да се од њега ништа друго ни не очекује, оцијенила је Захарова.

"Инструмент не може сам да одређује шта треба да ради. Било би наивно очекивати некакву независност од инструмента који је више пута препродаван. Нарочито када се узме у обзир признање западњака да су му они лично забранили да води било какве преговоре", закључила је Захарова.

Путин је средином јуна изнео нове мировне приједлоге за рјешавање сукоба у Украјини који подразумијевају признање статуса Крима, ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области као руских региона, ванблоковски и ненукеларни статус Украјине, њену демилитаризацију и денацификацију и укидање санкција против РФ.

Украјинска страна је одбила иницијативу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана