Захарова: Споменик на Рачи – знак поштовања славној прошлости

ГС
Захарова: Споменик на Рачи – знак поштовања славној прошлости

Откривање споменика на Рачи у Републици Српској борцима Црвене армије погинулим током Другог свјетског рата представља знак поштовања славним страницама заједничке прошлости и потврду заједничких ставова у борби против фалсификовања историје, рекла је портпарол Министарства иностраних послова Руске Федерације Марија Захарова.

Захарова је истакла да је откривање тог споменика потврда неповредивости традиција културног и духовног јединства.

– Захвални смо општинским органима власти и активним грађанима који брижљиво негују успомену на наше хероје који су ослобађали Балкан од нацистичких освајача – рекла је Захарова.

Она је навела да Русија цијени сталну пажњу и истински брижан однос српског народа према руским војним споменицима, објављено је на друштвеним мрежама из руске Амбасаде у БиХ.

У спомен-комплексу погинулим борцима и жртвама фашистичког терора у Рачи 4. јула је, поводом обиљежавања Дана борца, откривен споменик борцима Црвене армије.

Вијенце и цвијеће у спомен-комплексу положиле су и делегације из Србије, Хрватске и БиХ.

У овом комплексу уписана су имена 1.752 погинула борца и у костурници са петокраком сахрањени посмртни остаци 680 идентификованих бораца.

Споменик Црвеној армији, који је откривен на овом мјесту, подигла је Градска скупштина СУБНОР-а Бијељина, потомци и поштоваоци, а на постаменту се налази табла са петокраком звијездом, српом и чекићем, симболима Црвене армије.

Свечаној церемонији присуствовали су представници локалних власти, Амбасаде Русије, а догађај је био широко пропраћен у регионалним медијима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана