Захарова: СПЦ и православље мета агресије колективног Запада

Танјуг
Захарова: СПЦ и православље мета агресије колективног Запада

МОСКВА- Српска православна црква постала је мета агресије колективног Запада, изјавила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Коментаришући оптужбе члана британског парламента Алише Кернс и америчког генерала у пензији Веслија Кларка против Српске православне цркве да је наводно учествовала у шверцу оружја на сјевер Косова и Метохије, Захарова је истакла да је увлачење цркве у сукоб повезано са западним трендом и политиком, преноси Спутњик.

"Они уништавају православље у цијелом свијету. Они чине све да нападну православље. Ја то не бих назвала хибридним нападом - то је директна агресија Запада на православље", казала је Захарова.

"Они су раније дјеловали из потаје, сада дјелују директно. Протјерују православне свештенике, хапсе их, приводе, испитују, баве се унутрашњим провокацијама, користећи се различитим методама за подстрекивање сукоба, које нису само ван правних оквира, него и изван граница морала, етике“, рекла је Захарова.

Oна је оцијенила да је у току прогон људи који исповједају православље.

Зато, како каже, не изненађује то што је и СПЦ постала објекат усредсређене агресије колективног Запада.

"Могу само да потврдим оно што на Балкану и у том региону најбоље знају - Срби су вијековима присутни на тој територији и православље такође вијековима тамо постоји, а то је увијек било кост у грлу западних спонзора косовско-албанских сепаратиста. То је такође веома важан фактор. Зато овдје треба сагледати и конкретан регионални аспект ове ситуације и обратити пажњу на свјетску тенденцију са становишта агресије колективног Запада према православљу и православцима“, закључила је Захарова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана