Захарова: Русија ће одговорити на потенцијално ограничење кретања руских дипломата

Танјуг
Захарова: Русија ће одговорити на потенцијално ограничење кретања руских дипломата

МОСКВА - Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да ће Русија одговорити на потенцијалну забрану руским дипломатама да се слободно крећу у ЕУ.

Захарова је то рекла новинарима одговарајући на позив осам министара спољних послова ЕУ да се руским дипломатама забрани да се слободно крећу по европском блоку и да се њихово кретање ограничи само на земље у којима су акредитовани.

-Ако се таква ограничења усвоје против руских дипломата, хоћемо ли увести контра мјере? Да. Русија ће предузети одговарајуће мјере - рекла је Захарова, пише на сајту руског министарства.

Она је додала да државе ЕУ морају да знају да би таквим потезом првенствено погодиле своје дипломате јер ће Русија одговорити на те мјере.

-Ријеч је о прогону руских дипломата јер болест која погађа „колективни Запад“, посебно Европу, је русофобија и манична жеља да нам се нанесе стратешки пораз - поручила је Захарова.

Осам министара спољних послова Европске уније позвало је у уторак ЕУ да забрани руским дипломатама да се слободно крећу по европском блоку и да се њихово кретање ограничи само на земље у којима су акредитовани.

-Слободно кретање широм шенгенског простора носилаца руских дипломатских пасоша, акредитованих у једној држави домаћину, олакшава злонамјерне активности - наводи се у писму упућеном високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност Јозепу Борелу.

Писмо од 11. јуна потписали су министри Чешке, Данске, Естоније, Летоније, Литваније, Холандије, Пољске и Румуније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана