Захарова: Питајте Србе колико је штетан осиромашени уранијум

ГС
Захарова: Питајте Србе колико је штетан осиромашени уранијум

МОСКВА- Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да су изјаве званичног представника Бијеле куће Џона Кирбија да гранате са осиромашеним уранијумом, које ће бити испоручене Украјини, не представљају радиоактивну пријетњу "лаж или глупост", те да је најбоље да се питање о штетности осиромашеног уранијума постави Србима.

Коментаришући саопштење Пентагона да ће послати Украјини гранате са осиромашеним уранијомом, Захарова је истакла да је у више наврата забиљежена штетност осиромашеног уранијума и опасност коју он представља за људско тијело у форми радиоактивне прашине, као и његов ефекат на загађење земљишта.

Према њеним ријечима, у мјестима гдје је кориштена муниција са осиромашеним уранијумом забиљежено је више случајева онколошких болести, та да је најбољи примјер за то НАТО агресија на бившу Југославију.

"Ово су на себи, несвјесни посљедица, тестирали војници НАТО-а, прије свега италијанска војска током НАТО агресије на Југославију. Од 7.500 изложених токсичним супстанцама и радијацији, 372 особе су умрле, углавном од онколошких обољења: дисфункције бубрега, карцинома плућа, рака костију, једњака и коже, Хочкиновог лимфома и леукемије", прецизирала је Захарова.

Захарова је напоменула да је, према подацима Министарства здравља Србије, у регионима који су подвргнути НАТО бомбардовању и ударима, значајан пораст броја људи са тумором, неплодношћу код мушкараца, аутоимуним болестима, патолошким компликацијама трудноће и менталним поремећајима код дјеце, јавила је "Раша тудеј".

Пентагон је раније саопштио да је администрација предсједника САД Џозефа Бајдена одобрила слање контроверзне муниције са осиромашеним уранијумом у Украјину, као дио новог пакета војне помоћи вриједног 175 милиона долара. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана