Захарова: Окончано доба безбједности у Сјеверној Европи

Srna
Foto: RIA

МОСКВА - Приступање Финске НАТО-у и напори Шведске са циљем придруживања Алијанси окончали су доба безбједности у Сјеверној Европи, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова за радио-станицу "Спутњик".

Коментаришући проширење НАТО-а на земље Сјеверне Европе, Захарова је напоменула да САД одавно "на маргинама Безбједносне конференције у Минхену промовишу све што уништава европску безбједност".

"Заправо, то је оно што се догодило Сјеверној Европи. Неутралност ових земаља гарантовала им је `ауру сигурности`. Потез да се оне увуку у НАТО окончао је то доба", истакла је Захарова.

Она је нагласила да амерички званичници настављају да долазе у Европу са сасвим другог континента да проповиједају о безбједносним питањима, вођени опортунистичким интересима који немају везе са безбједношћу Европе, пренио је ТАСС.

Хелсинки и Стокхолм предали су заједно захтјеве за учлањење у НАТО у мају прошле године, али је процес блокирала Анкара, која захтијева да двије нордијске земље изруче одређене појединце које Турска терети за тероризам и умијешаност у неуспјели војни пуч у тој земљи 2016. године. Осим тога, Анкара захтијева да се укине ембарго на испоруку оружја Турској.

Како би се ријешили поменути проблеми, Турска, Финска и Шведска потписале су меморандум у којима се наводе конкретни поступци за које Анкара сматра да нордијске земље треба да заврше.

Парламент Турске усвојио је у четвртак, 30. марта, закон о ратификовању протокола за чланство Финске, која је јуче званично постала 31. чланица НАТО-а. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана