Захарова: Њемачка умијешана у унапријед планирани рат против Русије

ГС
Захарова: Њемачка умијешана у унапријед планирани рат против Русије

МОСКВА - Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова оцијенила је данас да је одлука да се Украјини пошаљу тенкови “леопард 2'' потврда умјешаности Њемачке у “унапријед планиран рат против Русије''.

Како је написала на свом Телеграм налогу, ако се томе додају наводи бивше њемачке канцеларке Ангеле Меркел да је Запад јачао  Украјину и да није обраћао пажњу на споразуме из Минска, онда је ријеч о “унапријед планираном рату против Русије”.

- Немојте касније да кажете да за то нисте чули - навела је Захарова.

Шеф руске делегације на преговорима о војној безбједности у Бечу Константин Гаврилов је саопштио да ће Москва испоруку граната са уранијумским пуњењем западне производње сматрати употребом прљавих нуклеарних бомби, “са свим посљедицама које из тога произилазе”.

Како преноси руска новинска агенција РИА, он је рекао да зна да су тенкови “леопард 2” и борбена возила Бредли и Мардер наоружана пројектилима са уранијумским језгром.

- То доводи до контаминације подручја, као што се десило у Југославији и Ираку. Упозоравамо западне спонзоре кијевске војне машинерије да не подстичу нуклеарне провокације и уцене - рекао је Гаврилов.

Он је оцијенио да су западне земље приморале Њемачку на одлуку да пребаце тенкове у Украјину.

- Савезници Берлина су прво запријетили Берлину међународном изолацијом у случају да одбију да испоруче тенкове. Затим је нико други до представник Стејт департмента Нед Прајс објавио 'најновију вијест' о упућивању њемачке 'звијери' ка Кијеву. Тако се ствара трансатлантска 'солидарност' - навео је он.

Гаврилов је додао да је Берлин одлучио да ''њемачки тенкови са крстовима на шасији поново нападају руске војнике'', и додао да ће руска војска, као и до сада, уништити то НАТО наоружање.

Раније данас Њемачка је одобрила слање тенкова Леопард 2 Украјини, као и њихов поновни извоз из партнерских земаља, преноси Ројтерс.

Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да ће Њемачка увијек бити на челу подршке Украјини у рату против Русије, али ће се трудити да осигура да сукоб не ескалира толико да се у њега укључи НАТО. Украјини ће у првом пакету бити допремљено 14 “леопарда” из њемачких војних резерви, а Њемачка ће такође обезбиједити логистику и муницију.

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да је ''искрено захвалан'' Њемачкој и канцелару Олафу Шолцу због ''важне и правовремене'' одлуке Берлина да Кијеву испоручи тенкове “леопард 2”

- Главни борбени тенкови Њемачке, осим тога што ће повећати нашу одбрамбену способност, дају и зелено свјетло партнерима да пошаљу слично наоружање. Управо сам о овоме разговарао телефоном са Олафом Шолцом - написао је Зеленски на друштвеној мрежи Твитер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана