Захарова: Напад на авион "Ил-76" покушај да се врати пажња на украјинску кризу

Срна
Foto: Т

МОСКВА - Напад на руски авион "Ил-76" и друга украјинска звјерства су покушај Кијева да врати пажњу на украјинску кризу, рекла је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

"Чинећи оваква звјерства, кијевски режим се нада да ће да врати ишчезавајући интерес свјетске заједнице за украјинску кризу и да ће навести своје спонзоре не само да одрже, већ и да повећају финансијску подршку и испоруку оружја", навела је Захарова.

Према њеним ријечима, такви "терористички" напади не могу да се извршавају без материјала и политичке подршке из иностранства, јавио је ТАСС.

"Још једном позивамо све одговорне владе и међународне структуре да не стоје по страни, већ да осуде ове варварске терористичке нападе. Ово је могућност за оне који тврде да су цивилизовани или да желе да то буду, али се жпрозор могућностиж затвара", додала је Захарова.

Украјинске снаге су у сриједу, 24. јануара, обориле руски војни транспортни авион "Ил-76" који је превозио заробљене украјинске војнике ради размјене.

У инциденту су погинуле 74 особе, колико је било у авиону, укључујући 65 украјинских заробљеника.

Министарство одбране Русије назвало је инцидент терористичким актом и саопштило да је Кијев знао за превоз заробљеника на размјену која је требало да се изврши на контролном пункту Колотиловка. Министарство је саопштило да је Украјина напала авион како би Кијев могао да окриви Москву за убијање украјинских војника.

Руска истражна комисија, која се бави тешким злочинима, саопштила је да је војни транспортни авион "Ил-76" оборен јуче у Белгородској области ракетом "земља-ваздух" украјинске производње.

У саопштењу објављеном у апликацији "Телеграм", истражиоци су навели да је њихов "прелиминарни" закључак да је "иљушин" погођен противавионским пројектилом из породице ракета "зенит".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана