Захарова: Москва не планира никакву инвазију

Срна
Захарова: Москва не планира никакву инвазију

МОСКВА - Русија није имала и нема агресивне планове у односу на НАТО, а провокативне изјаве западних званичника имају за циљ индоктринацију становништва које не би смјело да критикује неограничено повећање војних издатака, изјавила је портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.

Она је навела да се НАТО дуго спремао за потенцијални оружани сукоб са Русијом, те указала на званичне документе Алијансе у којима је Москва означена као непријатељ.

“НАТО појачава пропагандну реторику према Русији, званичници Алијансе и руководства земаља чланица не престају да причају о пријетњи руског напада на балтичке државе и Пољску у наредних неколико година и потреби да се припреме за одбијање тог напада”, рекла је Захарова на брифингу.

Она је додала да је у Стратешком концепту НАТО-а из 2022. године Русија проглашена за “најзначајнију и најдиректнију пријетњу безбједности чланица НАТО-а, као и миру и стабилности у евроатлантском региону”.

Према њеним ријечима, НАТО стално разрађује могуће опције за сукоб са Русијом и тестира логистичке руте за пребацивање трупа и оружја преко Атлантика на источни бок, преноси “Раша тудеј”.

“У сценарију највећих маневара од краја Хладног рата – “Стедфаст дифендер 2024” – који су трајали од 22. јануара до 31. маја, први пут се као непријатељ појавила не фиктивна држава, већ конкретно Русија”, указала је Захарова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана