Захарова: Москва ће учинити све да спријечи нападе на енергетска постројења

Срна
Захарова: Москва ће учинити све да спријечи нападе на енергетска постројења

МОСКВА- Русија ће предузети мјере да би онемогућила капацитете Украјине да врши нападе на енергетска постројења, рекла је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова је истакла да је режим украјинског предсједника Владимира Зеленског у потпуности неспособан да преговара, због чега ће Москва предузети све неопходне мјере како би Кијеву ускратила могућност да врши сличне нападе.

Она је подсјетила да од присаједињења нуклеарне електране "Запорожје" руској атомској "породици", Москва чини значајне напоре за стварање не само адекватних радних услова за особље централе већ и за подизање друштвено-економског стандарда живота у Енергодару и обнову инфраструктуре.

"Систематска природа напада украјинских снага на нуклеарну електрану `Запорожје` и друга руска енергетска постројења показује потпуно формирану намјеру да се причини штета економији Руске Федерације, и да се створе ризици од несреће која би могла да угрози нуклеарну безбједност цијелог европског континента", нагласила је Захарова.

Она је истакла да није први пут да Кијев јасно исказује потпуно непоштовање према безбједности мирнодопским нуклеарним постројењима, што је посебно изражено у непрестаној пријетњи према раду особља електране "Запорожје", преноси руска новинска агенција Тас.

Украјинске оружане снаге 19. и 21. јуна напале су енергетску инфраструктуру Енергодара. Четири украјинска дрона уништила су подстаницу Луч и град је на неколико часова остао без струје и воде. Украјинске снаге су 21. јуна напале подстаницу Радуга.

Генерални секретар Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси изјавио је јуче да причињена штета на подстаници Луч директно утиче на нуклеарну безбједност. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана