Украјинска контраофанзива на југу земље, Руси тврде да је одбијен напад дроновима на "Дружбу"

ГС/Агенције
Украјинска контраофанзива на југу земље, Руси тврде да је одбијен напад дроновима на "Дружбу"

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 479. дан.Мировне иницијативе за рjешавање украјинског сукоба које су предложиле различите земље садрже идеје које би могле да функционишу, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.Замjеница министра одбране Украјине Хана Малијар тврди да украјинске снаге напредују у контраофанзиви на југу земље.

Песков: Успостављање и површина безбједносне зоне зависи од украјинског оружја

Обим безбједносне зоне или коридора у Украјини зависиће од домета украјинског наоружања, од којег би требало да буде заштићена руска територија, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

-Ово зависи од тога које врсте наоружања користи Украјина. Што су борбене карактеристике наоружања у Украјини веће, ово растојање би требало да буде веће. Главни циљ је јасан: да се осигура да се с тим оружјем не циљају грађани Русије -, рекао је Песков, преноси ТАСС.

На питање да ли постоји рок за стварање такве безбејдносне зоне, портпарол Кремља је рекао да тај процес заправо траје "око годину и по".

Руски председник Владимир Путин рекао је на састанку са ратним дописницима 13. јуна да би Москва могла да размотри питање стварања безбједносне зоне на тлу Украјине ако се гранатирање руских региона настави.

Богомаз: Напад украјинских дронова на рафинерију нафте Дружба у Брјанској области

Украјинске снаге покушале су напад беспилотним летјелицама на нафтно постројење "Дружба" у Брјанској области, објавио је данас гувернер Олександар Богомаз на свом Телеграм каналу.

Он је навео да су јединице противваздушне одбране оружаних снага Русије у градском округу Новозибковски синоћ одбиле напад.

-Захваљујући професионализму наших ПВО јединица уништене су три беспилотне летjелице /  написао је Богомаз, преносе РИА Новости.

Нафтно постројење "Дружба" простире се од Алметјевска до Брјанска, а потом се рачва на два крака - северни, кроз територију Белорусије у правцу Пољске и јужни, кроз територију Украјине у правцу Мађарске, Словачке и Чешке.

Рогов: Експлозије и удари на украјинске војне циљеве у Запорожју

У граду Запорожје, који је под контролом украјинских трупа, зачуле су се експлозије и удари по војним циљевима, рекао је данас шеф запорожског друштвеног покрета "Ми смо заједно са Русијом" Владимир Рогов.

Он је на на свом Телеграм каналу навео да су на мети удара руске војске били "војни објекти и инфраструктура који се користе за борбена дејства",  преносе РИА Новости.

Рогов је објавио да према прелиминарним подацима, има успjешних погодака.

Шојгу: Потребна већа производња тенкова

Руски министар одбране Сергеј Шојгу позвао је да се произведе више тенкова "како би се задовољиле потребе руских снага" у Украјини, након што је Кијев покренуо контраофанзиву са западним оружјем.

Шојгу, који је посетио војну фабрику у западном Сибиру, истакао је да је потребно и одржавати већи број произведених тенкова. 

Кијев тврди да напредује у контраофанзиви на југу земље

Замеjница министра одбране Украјине Хана Малијар изјавила је да украјинске снаге биљеже "тактичке" успјехе у контраофанзиви на југу земље.

-Практично у свим секторима гдје наше јединице нападају на југу, биљеже тактичке успјехе. Тренутно је напредовање до два килиометара у сваком правцу - навела је Малијер.

Захарова: Мировни приједлози неких земаља о Украјини би могли да функционишу

Мировне иницијативе за рjешавање украјинског сукоба које су предложиле различите земље садрже идеје које би могле да функционишу, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

-Понављам да смо захвални свакој земљи, свакој држави или свакој јавној личности, јер су многе иницијативе лично предлагали истакнути личности, захвални смо свима који говоре о миру, који говоре о мирном рjешењу и који желе да буду од користи по овом питању - рекла је Захарова у интервјуу за ТАСС  на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу 2023. СПИЕФ.

Према њеним ријечима, постоје идеје које би могле да функционишу и у складу су са приступом Русије, као на пример иницијатива Кине.

Међутим, Захарова је истакла да је главни проблем то што такве иницијативе блокира "кијевски режим, који је себи забранио да води било какве преговоре са Русијом".

-Све је то блокирао украјински предсједник Володимир Зеленски јер је такав концепт наметнуо Вашингтон. САД слиједе концепт убијања што већег броја Руса и то су потврдили истакнути представници америчког политичког естаблишмента, укључујући бившег предсједника САД Џорџа Буша млађег и сенатора Линдзија Грејема - рекла је Захарова.

Према њеним ријечима, “Вашингтон не одустаје до концепта потпуне доминације у свијету и стратешког пораза Русије“.

-САД желе неку врсту казне за Русију. Због тога ово питање није о суштини предложених иницијатива, већ о неспособности Украјине да крене ка миру због блокада политиколога из Вашингтона који имају потпуно другачији поглед на будућност Украјине - рекла је Захарова.

Пољски парламент усвојио закон којим се подржава улазак Украјине у НАТО

Доњи дом пољског парламента, усвојио је резолуцију подршке уласку Украјине у НАТО, јавио је Пољски радио.

Украјина, Словачка и Чешка потписале споразум о куповини борбених возила

Министри одбране Украјине, Чешке и Словачке потписали су споразум о сарадњи у набавци и одржавању борбених возила пјешадије (ИБМ), саопштио је украјински министар одбране Алексеј Резников.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана