Захарова: Курти жели да спроведе етничко чишћење Срба на КиМ

ГС
Захарова: Курти жели да спроведе етничко чишћење Срба на КиМ

МОСКВА - Заоштравање ситуације на КиМ, које је довело до крвопролића, последица је политике „премијера" самопроглашене републике Аљбина Куртија која има за циљ да распламса сукоб и очисти територију покрајине од Срба, изјавила је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

"Јучерашње крвопролиће је директна и непосредна посљедица курса такозваног „премијера" Аљбина Куртија са циљем распламсавања сукоб и чишћења територије региона од Срба" наводи се у коментару Захарове, објављеном на сајту руског МИП-а.

"Његови покушаји да ескалацијом ситуације изазове додатни притисак Запада на руководство Србије како би натјерао Београд да призна „независност" Косова стална су игра са ватром, која је, како видимо, прескупа и доводи цио регион Балкана до опасне ивице" додала је Захарова.

Она је истакла да је „полиција" косовских Албанаца систематски изводила казнене операције против српске заједнице и да се није бавила искључиво застрашивањем грађана.

"Постоји директна претња од наставка етничког чишћења, које су раније практиковали албански екстремисти на Косову" нагласила је Захарова.

"Увјерени смо да се пут стабилизације и дугорочног решења на Косову одвија искључиво кроз свеобухватну примену темељне резолуције Савета безбедности УН 1244 и Бриселских споразума Београда и Приштине из 2013. и 2015. године" закључила је Захарова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана