Захарова: Конференција о Украјини потпуни фијаско

Танјуг
Захарова: Конференција о Украјини потпуни фијаско

МОСКВА - Портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова оцијенила је данас конференцију о Украјини која је одржана у Швајцарској као "потпуни фијаско".

Према њеним ријечима, покушаји да се ова конференција представи као догађај скоро универзалних размјера претворили су се у "потпуни фијаско", а "скоро половина од 160 позваних одбила је да се бави политичким туризмом", преносе РИА Новости.

"Очекивања да ће на конференцији учествовати велики број земаља глобалног југа нису се остварила, упркос уценама, директним пријетњама и преварама. Те земље су показале отпорност, нису подлегле оштром притиску и игнорисале су упорне молбе да дођу у швајцарске Алпе", рекла је Захарова, напомињући да званични Кијев и Запад у почетку нису имали намеру да трагају за начинима за мирно рјешавање украјинске кризе.

Она је указала да су Западу "потребни даља конфронтација, ескалација и интензивирање војних операција".

Конференција о Украјини одржана је протеклог викенда у љетовалишту Бургеншток у близини Луцерна.

Учествовале су 92 земље, укључујући 55 шефова држава, као и осам организација, укључујући ЕУ , Савјет Европе и УН. 

Предсједник САД Џо Бајден, предсједник Кине Си Ђинпинг, председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва и лидери многих других држава нису дошли у Швајцарску. 

Неки учесници догађаја, као што су потпредсједница САД Камала Харис и њемачки канцелар Олаф Шолц, отишли ​​су раније.

Русија није позвана на самит, а Кремљ је поручио да је тражење начина да се украјински сукоб ријеши без учешћа Москве нелогично и узалудно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана