Захарова: Европска унија је спремна да жртвује безбједност Западног Балкана

Sputnik
Foto: Sputnik

Брисел је спреман да жртвује безбједност Западног Балкана зарад конфронтације са Москвом, ЕУ не води рачуна о стварним проблемима земаља региона, изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

- Европска унија не узима у обзир стварне проблеме и жеље Западног Балкана. У циљу даљег супротстављања нашој земљи, чланице ЕУ спремне су да жртвују стварне интересе развоја и безбједности земаља Западног Балкана, кршећи један од основних принципа Повеље УН у погледу поштовања суверенитета и права на самосталан развој - рекла је она у одговору на питање часописа Међународни живот.

Послије састанка лидера држава Западног Балкана, Украјине и Молдавије, који је одржан дан раније, Захарова је напоменула да је украјинска тема вјештачки стављена "на врх" догађаја.

- Политичким и економским притиском и уцјенама, чланице ЕУ покушавају да привуку земље Западног Балкана на њихову агресивну линију против Русије. Да се натјерају да се активно укључе у пружање помоћи неонацистичком режиму у Кијеву, да подрже његове ултимативне и апсолутно неодрживе захтјеве из потпуно апсурдне "формуле мира" украјинског предсједника Володимира Зеленског. Зато је украјинска тема вјештачки стављена "у први план" на самиту у Атини - рекла је она.

Захарова је рекла да су обећања земљама региона о "свијетлој будућности", која ЕУ даје у замјену за подршку антируском курсу, манифестација "идеологизованог, блоковског мишљења" које не доприноси повратку мира и безбједности на европском континенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана