Захарова: ЕУ прво да направи вакцине против ковида, па да формира своју војску

Танјуг
Захарова: ЕУ прво да направи вакцине против ковида, па да формира своју војску

МОСКВА- Европска унија би прво требало да размисли о стварању вакцине против вируса ковид19 или да научи да хумано чува своје границе, прије него што формира сопствену војску, изјавила је данас портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући изјаву свог италијанског колеге Антонија Тајанија.

-Војска ЕУ? Можда би требало да почну од развоја сопствене вакцине против ковида? Или да науче да хумано, у складу са међународним обавезама, штите границе Европске уније? Ријешити питање избеглица и миграната? Па тек онда стварити армије - написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Она је истакла да је прије стварања војске потребно знати које гориво ће војска користити ако буде формирана.

-А онда ће амерички предсједник стићи у Брисел и рећи да ће подићи цијене горива ако та војска ЕУ не буде напала онога кога је он тражио - навела је Захарова.

Раније данас италијански шеф дипломатије Антонио Тајани је изјавио да би ЕУ требало да формира сопствену комбиновану војску која би могла да игра улогу у очувању мира и спречавању сукоба.

-Ако желимо да будемо мировњаци у свијету, треба нам европска војска. То је основни предуслов за спровођење ефикасне европске спољне политике - рекао је Тајани.

Према његовим ијречима, у свијету са моћним играчима као што су САД, Кина, Индија и Русија, са кризама од Блиског истока до Индо-Пацифика, италијански, немачки, француски или словеначки држављани могу бити заштићен само нечим што већ постоји, а то је Европска унија.

Тајани је такође рекао да би 27-члана ЕУ требало да рационализује своје руководство и уведе јединствено предсједништво уместо садашњих предсједника политичких структура као што су Европски савјет и Европска комисија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана