Захарова: Ако желите да спасите свијет, разговарајте о Путиновим приједлозима

Срна
Foto: Тасс

МОСКВА - Учесници конференције о Украјини у Швајцарској морају да разговарају о мировним приједлозима које је изнио руски предсједник Владимир Путин, уколико желе да “спасу свијет”, рекла је данас портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.

”Уколико желите да спасите свијет, разговарајте о Путиновом приједлогу. Руски предсједник рекао је све и указао је на реалан пут ка миру. Само они који не желе мир то не виде и не схватају”, нагласила је Захарова.

Нешто раније је руски лидер изнио мировне приједлоге за рјешење сукоба у Украјини, укључујући признање статуса Крима, Луганске Народне Републике, Доњецке Народне Републике, Запорожја и Херсона, консолидацију статуса несврстане и ненуклеарне Украјине, демилитаризацију и укидање антируских санкција, подсјећа руска новинска агенција ТАСС.

Швајцарска је домаћин самита у одмаралишту Биргенсток на језеру Луцерн, гђе учествује више од 50 шефова држава и Влада, укључујући украјинског предсједника Владимира Зеленског. Самиту ће присуствовати стотинак делегација, укључујући европске организације и УН.

Самиту ће присуствовати амерички потпредсједник Камала Харис, док Турска и Саудијска Арабија шаљу шефове дипломатија а Бразил, Индија и Јужноафричка Република биће заступљене на нижим нивоима.

Кина, попут Русије, неће присуствовати конференцији јер сматра да је за почетак било каквог мировног процеса потребно учешће Москве и Кијева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана