Захарова: Ако Палестина треба да добије државу преговорима, шта је с Косовом?

ГС
Захарова: Ако Палестина треба да добије државу преговорима, шта је с Косовом?

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на изјаву америчког званичника да предсједник Џозеф Бајден сматра да палестинску државност треба достићи преговорима, а не једностраним признањима.

Она је у објави на свом Телеграм каналу подсјетила да једнострано проглашена независност тзв. Косова није дошла кроз преговоре Београда и Приштине, као што се од Палестине тражи да до државности дође кроз директне преговоре са Израелом.

''А шта амерички предсједник има са Косовом? Хоће ли вас подсјетити када су завршени 'билатерални директни преговори између страна'? Наравно, неће. Није било преговора Београда и Приштине који су се завршили признањем независности региона, нити легитимног референдума на Косову'', поручила је Захарова.

Захарова је истакла да није било преговора, већ ''параде“ једностраних, нелегитимних признања наводне независности.

Портпарол Савјета за националну безбједност Беле куће Адријан Вотсон рекао је раније данас, након што су Ирска, Шпанија и Норвешка најавиле да ће овог мјесеца признати државу Палестину, да предсједник САД Џо Бајден верује да би палестинску државност требало достићи преговорима, а не једностраним признањима.

Навео је да амерички предсједник "одлучно подржава дводржавно рјешење" и да је то радио током читаве каријере, али да сматра да палестинска држава треба да буде изграђена путем директних преговора.

Норвешка, Шпанија и Ирска најавиле су претходно да ће признати палестинску државу 28. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана