Забрињавајућ глобални мањак особља: Шта ће бити са авионима?

ГС
Foto: Илустрација

БЕРЛИН- Прво је недостајало пилота, сада нема довољно авиомеханичара. Мањак квалификованог особља на глобалном тржишту није само проблем пословања, него и угрожава безбједност, упозорило је нјемачко осигурање Алијанц.

Алијанц у студији објављеној у сриједу наводи да је мањак авиомеханичара, од ког превозници и аеродроми годинама зазиру, сада прерастао у стварност.

Дефицит не продужава само радове на одржавању авиона, него "очигледно," упркос контроли, повећава ризик инцидената. Осигурање притом указује да само у Северној Америци недостаје 12-18.000 авиомеханичара.

Претходних пар година, у фокусу је био мањак пилота, јер су многи превозници у пандемијској кризи отпуштали особље које потом дуго нису успијевали да замијене. Тај проблем је у међувремену углавном ријешен, али сада нема довољно земаљског техничког особља.

Аналитичари то приписују неочекивано снажном опоравку авиопревозничке индустрије послије пандемије коронавируса. Наиме, ове године се очекује глобално рекордни промет у путничком авиопревозу.

Алијанц наглашава да "инцидент" не значи нужно и пад авиона. Прошле године у свету није пао ни један путнички авион. Највећи дио, око двије трећине пријављених инцидената тиче се судара у ваздуху са птицама или рулања авиона у терен иза краја писте.

Аутори студије су анализираи више од 32.000 случајева пријављене штете од 2019. до 2024. Укупно потраживање обештећења је изашло на око 14 милијарди евра, пише Б92.

Према учесталости, послије судара у ваздуху и летјачких инцидената који чине 63 одсто случајева, са 22 одсто слиједе технички кварови и пропусти контроле квалитета.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана