Забрањени аутоматски позиви са гласом вјештачке интелигенције

СРНА
Foto: Илустрација

ЊУЈОРК - Америчка Федерална комисија за комуникације /ФЦЦ/ забранила је аутоматске позиве који садрже гласове које генерише вјештачка интелигенција, што је одлука која шаље јасну поруку да се неће толерисати упореба ове технологије за превару људи и обмањивање бирача.

Пропис, који одмах ступа на снагу, овлашћује ФЦЦ да казни компаније које користе гласове направљене вјештачком интелигенцијом у својим позивима или да блокира провајдере услуга који их преносе.

Такође се омогућава примаоцима позива да подносе тужбе, а државни тужиоци су добили нови механизам за сузбијање ових активности, наводи ФЦЦ.

Једногласна одлука усмјерена је против аутоматских позива направљених помоћу алата за клонирање гласа, уз употребу вјештачке интелигенције, у складу са Законом о заштити потрошача из 1991. године.

Тај закон ограничава нежељене позиве који користе вјештачке и унапријед снимљене гласовне поруке.

Власти Њу Хемпшира воде истрагу о аутоматизованим позивима генерисаним вјештачком интелигенцијом у којима је опонашан глас предсједника Џозефа Бајдена да би се људи обесхрабрили да гласају на првим страначким изборима у овој држави прошлог мјесеца. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана