За упад на Капитол добио 10 година затвора

Tanjug
Foto: ABC

ВАШИНГТОН - Федерални судија осудио је данас члана екстремне десничарске групе Поносни момци Доминика Пецолу, који је 6. јануара 2021. упао у просторије америчког Капитола, на 10 година затворске казне.

Он није играо водећу улогу у неуспјлеом покушају присталица тадашњег предсједника Доналда Трампа да блокирају одлуку Конгреса да потврди изборну побједу Џозефа Бајдена, преноси АП, већ је осуђен за друга кривична дјела, попут ометања службеног поступка и напада на полицију.

Федерални суд је у четвртак одредио другој двојици бивших челника Поносних момака Џозефу Бигсу и Закарију Релу казне од 17, односно 15 година затвора.

Иако је Пецола проглашен невиним за кривично дјело побуне, тужиоци су рекли да је његов напад на бившег полицајца Капитола Марка Одеа, коме је украо службени штит за нереде и њиме разбио прозор на Капитолу, помогао да се оправда дуга затворска казна.

Пецолини адвокати тражили су да се њихов клијент осуди на око пет година затвора, а у допису о казни навели су да је већ одлежао око три године у затвору чекајући суђење.

Више од 1.100 људи је ухапшено по оптужбама за упад на Капитол, а од тога, више од 630 се изјаснило кривим, а најмање 110 је осуђено на судским поступцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана