За смрт младог радника Амазону казна 7.000 долара

Танјуг
За смрт младог радника Амазону казна 7.000 долара

ФОРТ ВЕЈН - Америчка савезна држава Индијана казнила је америчку компанију Амазон са 7.000 долара због смрти једног од њених запослених, 20-годишњег Каеса Грусбека.

Послије 11-недељне истраге, утврђено је да је Грусбек покушавао да уклони препреку на покретној траци у Амазоновом дистрибутивном центру у Форт Вејну, у Индијани, међутим, ударио је у траку, глава му је остала заглављена и преминуо је од повреда задобијених "тупим предметом", пренио је Вашингтон пост.

Безбједносни званичници Индијане су након истраге утврдили да Амазон није успио да осигура радно мјесто од "очигледних опасности које могу да изазову смрт", а казна је била максимална за Индијану - 7.000 долара.

Амазон, друга највећа приватна фирма са бројем запослених у САД, налази се под посебним надзором због великог броја повријеђених радника у складиштима, а бројне државне агенције су подигле узбуну због безбједности.

Вашингтонски лист додаје да случајеви као Грусбекови указују на ограничену могућност савезне државе, али и савезних органа, да ефикасно спроведу казне или наметну безбједносне стандарде на моћне коорпорације као што је Амазон, који је имао профит од 9,9 милијарди долара у прошлом кварталу.

-Седам хиљада долара за смрт 20-годишњака? Шта ће то да учини Амазону? Очигледно, не постоји прави финансијски подстицај за фирме попут Амазона да промијене радну околину и начине је безбеднијом -рекао је адвокат Стивен Вангер , који је залагао за законе који су више у корист радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана