"За Јевреје нема скија": Узнемирујућа порука у ски-сервису у Давосу

Танјуг
Foto: Taнјуг/AP

У сервису за изнајмљивање скијашке опреме у швајцарском зимском центру Давосу освануо је натпис "за Јевреје нема скија", због чега је швајцарска полиција покренула истрагу.

У међувремену, менаџмент овог ски-сервиса је одлучио да ова антисемитска порука исписана на хебрејском буде уклоњена, преноси Би-Би-Си.

Многи саговорници Би-Би-Сија сагласили су се да овај случај представља јасно кршење швајцарских закона против дискриминације и подстицања на расну или вјерску мржњу.

Швајцарска Федерација јеврејских заједница покренула је сопствену правну акцију, уз констатацију да је ријеч о очигледној дискриминацији.

Натпис истакнут у излогу ски-сервиса поручује купцима да због бројних инцидената, укључујући крађе "радња више не изнајмљује спортску опрему браћи Јеврејима".

Међутим, само 24 сата након постављања натписа и оштрих протеста који су услиједили, ова порука је уклоњена из излога ски-сервиса, а градоначелник Давоса Филип Вилхелм рекао је швајцарским медијима да "сви облици антисемитизма, расизма и дискриминације морају бити осуђени".

Менаџер радње се извинио и признао да је натпис био "лоше срочен", а муштеријама јеврејског поријекла поручио је да су "без одлагања добродошли".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана