Вулканске ерупције мијењају слику Исланда

Aгенције
Вулканске ерупције мијењају слику Исланда

Исланд се налази изнад трусног подручја, а научници су утврдили и да се испод земље налази огроман резервоар магме која годинама може да "напаја" будуће ерупције.

Вулкан се поново пробудио на Исланду надомак града Гриндавика, а ерупција се очекивала недељама због појачане сеизмичке активности у тој области.

Хиљаде људи је морало да буде евакуисано оиз Гриндавика и Плаве лагуне, иначе популарне међу туристима.

Међународни тим стручњака истраживао је узорке лаве и сеизмичке податке у посљедње три године ерупција. Открили су да тло лежи на мрежи магме која вулкане може да "напаја" наредних неколико деценија.

Исланд се налази директно изнад Средњеатлантског гребена, границе која раздваја евроазијску и сјеверноамеричку тектонску плочу.

Како се ове плоче тару, врело камење из Земљиног омотача може да доспије на површину. Због тога вулканске ерупције могу постати дио живота, догађајући се на сваких три до пет година.

Међутим, након што је вулкан на исландском полуострву Рејкјанес спавао 800 година, поново је постао активан 2021. године.

У протеклих годину дана је забиљежено најмање осам снажних ерупција, а посебно је на удару рибарски град Гриндавик у коме живи око 3.000 становника.

"Мислим да треба да се опростимо од Гриндавика. И даље може да функционише као рибарска лука, и да људи долазе и долазе, али да тамо и живе, уз могуће вулканске активности које се брзо развијају - мислим да то није препоручљиво. Ми сматрамо да ће се ерупције највјероватније наставити као што смо имали прилике да видимо током посљедње три године. Сви наши резултати то говоре", рекао је Валентин Трол, професор на Универзитету Упсала у шведској и водећи аутор студије о ерупцијама, објављеном у магазину "Терра Нова".

Како предвидјети вулканску активност на Исланду?

Како би предвидјели како ће ерупције изгледати у будућности, Трол и његови сарадници су спојили двије научне гране - геохемију и геофизику.

Хју Тафен, вулканолог са британског Универзитета Ланкастер, рекао је да истраживање на добар начин предвиђа будућу учесталост вулканских активности.

"Све указује да ће се створити јединствени резервоар магме који се налази испод вулкана Фаградалсфјал и да ће онда он потхрањивати ерупције на различитим дијеловима полуострва Рејкјанес", навео је.

Ново доба вулканских ерупција на Исланду

На Исланду се налази више од 30 активних вулкана који важе и за туристичке атракције.

"Полуострво Рејкјанес лежи на мјесту гдје се тару тектонске плоче што је феномен који се понавља на том подручју. Било је 800 година спавања, па слиједи 100 или 200 година интензивних ерупција, и онда још једна пауза. У научном смислу, ми смо срећни што можемо то да посматрамо, али гледано из друштвеног угла - све се то догађа у густо насељеним областима, тако да то нису добре вијести", навео је Трол за ЦНН.

Око Гриндавика су постављене баријере како би се град заштитио, а у близини се налази и електрана која снабдијева и Међународни аеродром Кефлавик. Уколико не буде струје, то ће утицати и на међународни саобраћај.

И стручњаци који проучавају сеизмичке активности се слажу да је Гриндавик у опасности. Чак иако не буде избијања лаве која иде ка граду, помјерања тла и посљедично настајање пукотина угрожавају инфраструктуру.

Пошто је регион испод кога се налази резервоар магме велики, биће тешко утврдити гдје би могла да избије нека наредна ерупција, па због тога сви треба да буду у приправности док ће стручњаци под будним оком пратити фреквенције и интензитет сеизмичких активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана