Вучић у Генералној скупштини УН: Скоро све западне силе брутално погазиле Резолуцију 1244

ГС
Foto: Танјуг

ЊУЈОРК - Предсједник Србије Александар Вучић говорио је на 78. засједању Генералне скупштине Уједињених нација гдје је јасно рекао да су скоро све западне силе брутално погазиле Повељу УН и Резолуцију 1244.

"То се десило пре 24 године и пре 15 година" рекао је Вучић и подсjетио на НАТО агресију без икакве одлуке Савјета Безбједности Уједињених Нација.

Вучић је рекао да је њемачка министарка рекла да се Њемачка држи чврсто Повеље УН и одлука и аката УН, и да никада неће одустати од тога.

"Све би то било лепо, када би било истинито. Готово све велике западне силе брутално су погазиле и Повељу УН и Резолуцију 1244 УН донету у овом високом дому, негирајући и газећи баш све оне принципе које данас бране, а то се догодило пре 24 и пре тачно 15 година", рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, први пут, незабељежено у свјетској историји, 19 најмоћнијих земаља донело је одлуку, без учешћа СБ УН - без икакве одлуке СБ УН, да сурово нападне и казни једну суверену земљу на европском тлу, како су рекли, да би спречили хуманитарну катастрофу.

"Нису се грохотом смејали када је председник Русије искористио исте те речи правдајући свој напад на Украјину. Заборавили су да су и они сами користили исти наратив, исте речи, иста објашњења", подвукао је Вучић.

 

Србија ниједном својом стопом није крочила на територију неке друге државе, нити угрозила њено постојање, али прије 24 године њих 19 најмоћнијих и најјачих није имало милости према малој Србији, навео је Вучић.

Када су "тај посао, завршили, рекли су како је питање Косова демократско питање и како ће бити решено у складу са Повељом УН и другим међународно-правним актима".

"А онда, пало им је на памет да 2008. године, супротно свим, али апсолутно свим актима међународног јавног права, подрже независност тзв. Косова", рекао је предсједник Србије.

Илегална одлука о сецесији аутономне покрајине Косово и Метохија од Србије

Вучић је напоменуо да је илегална одлука о сецесији аутономне покрајине Косово и Метохија од Србије, донијета пуну деценију након окончања ратног сукоба у нашој земљи.

Без референдума или било ког демократског облика изјашњавања грађана у Србији, чак не ни макар на самом Косову и Метохији, додао је предсједник Србије .

Ова одлука донета је у тренутку када је Србија имала владу опредељену за европске и евроатлантске интеграције, и била у свом саставу укључујући покрајину Косово и Метохија, пуноправна чланица УН, али и Савјета Европе, Оебса и низа других међународних организација. Па ипак, то није спријечило правно и политичко насиље управо од стране оних који данас предњаче у дељењу лекција са ове говорнице, казао је Вучић.

Бесмислена објашњења, попут полицијског терора које су српске власти спроводиле у својој јужној покрајини целу деценију раније, хуманитарне кризе, прогона локалног албанског становништва, само су кап која је прелила чашу лажи и бесмислица, како би се оправдало насиље над једном сувереном земљом, и како би се њен интегритет урушио, истакао је Вучић.

Од тренутка побједе тих великих 19 над малом Србијом, 70 одсто Срба са КиМ напустило је своја огњишта, а Албанаца је за 300.000 више него што их је икада било на КиМ. Толико о праву, толико о правди, рекао је Вучић.

Горе од свега је то што нам сви они који су починили агресију против Србије, данас држе придике о територијалним интегритету Украјине, као да ми не подржавамо интегритет Украјине, а подржавамо га и подржаваћемо га, јер ми своје принципе и политику не мјењамо, без обзира на вишевјековно традиционално пријатељство са Руском Федерацијом, напоменуо је  Вучић.

Али, када их питамо о територијалном интегритету Републике Србије и ономе што су урадили мојој земљи, одговор је онај који сте сви ви представници малих земаља у свијету чули безброј пута - не враћајте се у прошлост, гледајте у будућност, јер то је једини начин да ваша земља оствари напредак, рекао је Вучић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана