Врховни суд САД: Трампа дјелимично штити имунитет за дјела почињена током мандата

ГС
Врховни суд САД: Трампа дјелимично штити имунитет за дјела почињена током мандата

Врховни суд САД одлучио је да бивши амерички предсједник Доналд Трамп може затражити имунитет од кривичног гоњења за поједине радње које је подузео током свог предсједничког мандата како би поништио резултате предсједничких избора 2020. године.

Одлука суда вјероватно ће додатно одложити суђење Трампу по оптужбама у том случају, пренио је Си-Ен-Ен.

Овом одлуком Врховног суда одбачена је одлука федералног апелационог суда донијета у фебруару ове године којом је утврђено да Трамп не ужива имунитет за наводна кривична дјела која је починио током свог предсједничког мандата како би поништио резултате избора 2020. године.

Трамп је инсистирао да му се не може судити за радње које датирају још из времена када је био предсједник САД, укључујући оптужбе које се односе на напад његових присталица на Капитол 6. јануара 2021. године у покушају да спријече Конгрес да верификује побједу његовог демократског ривала Џозефа Бајдена на предсједничким изборима.

Трамп поздравио одлуку

Доналд Трамп је поздравио одлуку и оцијенио је као велику побједу за Устав и демократију.

- Велика побједа за наш Устав и демократију. Поносан сам што сам Американац, написао је Трамп у објави на својој платформи Truth Social. Трампов правни тим назвао је одлуку суда - великом побједом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана