Врховни суд САД привремено обуставио пресуду о пилули за абортус

Танјуг
Врховни суд САД привремено обуставио пресуду о пилули за абортус

ВАШИНГТОН– Предсједник америчког Врховног суда Семјуел Алито данас је привремено обуставио пресуду нижег суда у Тексасу којом је ограничен приступ пилули за абортус мифепристон, како би највише судско тијело имало више времена да размотри захтјев администрације предсједника Џоа Бајдена да се заштити приступ том лијеку.

Алито је ту одлуку донио само неколико сати прије него што је одлука о ограничењу ступила на снагу.

Федерални судија у америчкој држави Тексас, кога је именовао бивши амерички предсједник Доналд Трамп, наредио је 8. априла обуставу одобрења за коришћење лијека за абортус мифепристона који се користи 23 године.

Судија, кога је именовао бивши предсједник САД Барак Обама у држави Вашингтон, издао је сат времена касније супротну одлуку, наложивши да се приступ том лијеку задржи у 17 држава.

Пети окружни апелациони суд са сједиштем у Њу Орлеансу прошле недјеље је паузирао налог америчког окружног судије Метјуа Качмарика из Амарила у Тексасу, којим је суспендовано одобрење ФДА за лијек док не буде саслушао тужбу групе која се противи абортусу и тражи забрану коришћења пилуле.

Федерални жалбени суд одлучио је да пилула за побачај миферпистон остане доступна у САД, али уз значајна ограничења, као што је неопходност да пацијент лично посјети љекара да би добио рецепт.

 Жалбени суд одбио је, међутим, да блокира дијелове одлуке суда из Тексаса, што у пракси значи повратак рестрикција на мифепристон које су укинуте 2016. године.

Америчко Министарство правде јуче је поднијело захтјев Врховном суду да заштити приступ пилулама за абортус.

Државни тужилац САД Мерик Гарланд рекао је да ће министарство "тражити хитну помоћ од Врховног суда да заштити научну одлуку Федералне агенције за храну и лијекове (ФДА) и приступ Американаца безбједној и ефикасној репродуктивној њези".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана