Врховни суд САД: Пилула за абортус остаје доступна за употребу

Танјуг
Врховни суд САД: Пилула за абортус остаје доступна за употребу

ВАШИНГТОН- Амерички Врховни суд донио је одлуку да ће пилула за абортус остати доступна за употребу, док се у САД воде судске парнице око тог питања, пренио је BBC.

 

У подијељеној одлуци судија, Врховни суд је одбацио забрану лиека „мифепристон“ за прекид трудноће, коју је увео нижи суд, па је тако одржан статус кво.

Тужба о забрани „мифепристона“ поднијета је у Амарилу у Тексасу у новембру 2022. године, а конзервативна хришћанска организација "Алијанса за одбрану слободе" тврдила је да је Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) донијела погрешну одлуку када је одобрила „мифепристон“.

Тексашки судија Метју Качмарик одлучио је да суспендије дозволу ФДА за употребу „мифепристона“, рекавши да је та агенција прекршила савезна правила која дозвољавају убрзано одобравање неких лијекова и да је погријешила у својој научној процјени лијека.

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена уложила је жалбу на одлуку Тексаса и затражила да се налог тексашког суда стави на чекање.

Подијељени жалбени суд је рекао да би „мифепристон“ могао да остане доступан, али уз одређена ограничења, док је жалба у току.

Врховни суд је прошлог љета укинуо уставом загарантовано право на абортус, одлуком већине конзервативних судија у размјери 6:3.

Судије су поништиле двије одлуке које су штитиле право на абортус: у случају Рој против Вејда из 1973. године, и организације за заштиту права на абортус "Планед парентхуд " против Кејси 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана