Врховни суд САД одбио понуду Википедије да оспори надзор НСА

Tanjug
Foto: Reuters

ВАШИНГТОН – Врховни суд САД данас је одбио да саслуша понуду оператера популарне интернет енциклопедије Википедија да поново покрене тужбу против Агенције за националну безбједност (НСА) којом намјерава да оспори право на масовни онлајн надзор.

 

    Одбијајући жалбу Фондације Викимедија, судије су одбациле тужбе нижег суда на основу владине тврдње о ономе што се назива привилегија државних тајни, а што је правна доктрина која може да заустави судске спорове ако би откривање одређених информација угрозило националну безбједност САД, пренио је Ројтерс.

    Фондација Викимедија, коју заступа Америчка унија за грађанске слободе, поднела је тужбу 2015. године којом оспорава законитост НСА-овог надзора страних циљева кроз „несумњиво прикупљање и претрагу интернет саобраћаја на линијама за пренос података који улазе и излазе из САД".

    НСА је агенција у оквиру Министарства одбране одговорна за америчку криптографску и комуникацијску обавјештајну безбједност.

    Америчка влада је саопштила да је праћење НСА дозвољено амандманом на савезни закон из 2008. под називом Закон о надзору страних обавештајних служби.

    Тужба је прогласила „мрежу за надзор“ незаконитом инвазијом на приватност Американаца чиме се нарушава Први амандман америчког Устава, који штити слободу говора, као и Четврти амандман, који забрањује неразумне претресе и заплене.

    Викимедија је упоредила пресретање својих комуникација од стране НСА са "запленом и претрагом матичних књига највец́е библиотеке на свету".

    Четврти окружни апелациони суд САД са сједиштем у Ричмонду у Вирџинији 2021. године подржао је одбацивање случаја, закључивши да се НСА исправно позивала на привилегију државне тајне, што значи да се парница не може наставити, јер би откривање детаља о надзору могло наштетити операцијама америчких обавјештајних служби. 

    Врховни суд САД данас је почео и саслушање аргумената у случају који би могао ослабити правни штит интернет компанија од широког спектра тужби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана