Врховни суд пресудио: Канада дугује домороцима милијарде долара

Танјуг
Врховни суд пресудио: Канада дугује домороцима милијарде долара

ОТАВА - Канадски Врховни суд донио је пресуду према којој је влада Канада дужна да домородачким народима исплати накнаду, процијењену на неколико милијарди долара, због непоштовања споразума старог 174 године.

Робинсонови споразуми, потписани 1850. године, дозволили су британској круни да експлоатише природне ресурсе на територији на којој живе домородачка племена у замјену за финансијску надокнаду, која је требало да се повећава ''с времена на вријеме'', у зависности од пораста профита.

Током наредне 174 године, земље и воде обухваћене овим споразумом донијеле су огроман профит компанијама и значајне приходе за провинцију Онтарио.

Али 1874. године, ануитети су били ограничени на четири долара по особи и никада се нису повећали, а након одлике суда, процјењује се да ће домороцима бити исплаћено неколико милијарди долара, преноси Гардијан.

Ова пресуда ипак не додјељује накнаду од 126 милијарди канадских долара за заостала плаћања народу Анишанбе, за коју је ово домородачко племе претходно тужило Онтарио.

Суд у Онтарију је одлуку о том питању донио прошле године, а Врховни суд је данас наложио да та пресуда мора остати необјављена још шест мјесеци како би стране могле да постигну споразум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана