Врховни суд потврдио налог за хапшење бившег каталонског лидера

Срна
Врховни суд потврдио налог за хапшење бившег каталонског лидера

МАДРИД - Врховни суд Шпаније потврдио је налоге за хапшење бившег каталонског лидера и других оптужених за неуспјешни покушај отцјепљења региона и проневјеру, пошто је одлучио да се недавно усвојени Закон о амнестији не примјењује на њих.

Одлука, на коју се може уложити жалба, могла би да уништи крхку владајућу шпанску коалицију предвођену социјалистима и да има личне импликације на бившег каталонског лидера Карлеса Пуђдемона, који живи у Француској у самонаметнутом егзилу.

Закон о амнестији усвојен је 30. маја и требало је да помилује оне који су умијешани у покушај проглашења независности Каталоније од Мадрида 2017. године у замјену за подршку сепаратистичких партија новом мандату премијера Педра Санчеза након посљедњих општих избора.

Истражни судија Пабло Љарена рекао је у свом налогу да ће наставити да тражи хапшење Пуђдемона и његових бивших замјеника Антонија Комина и Луиса Пуига, који су били задужени за здравство и културу Каталоније.

Повлачење подршке Пуђдемонове странке Јунтс приједлозима закона, као што је буџет за 2025. годину, могло би да доведе Санчеза у немогућност да влада и до нових избора.

Политичари и активисти укључени у акцију осамостаљења суочили су се са оптужбама међу којима су нарушавање јавног реда, непослушност и проневјера.

Два изузетка направљена су за проневјеру, па се амнестија не односи на оне који су починили кривично дјело са намером да се лично обогате или ако је то утицало на финансијске интересе ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана