Волстрит џурнал: Асанж би могао да избјегне екстрадицију

Танјуг
Волстрит џурнал: Асанж би могао да избјегне екстрадицију

ВАШИНГТОН - Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж можда неће бити изручен Сједињеним Америчким Државама, пише Волстрит џурнал, позивајући се на изворе у америчком Министарству правде који кажу да Вашингтон разматра могућност да се Асанж изјасни кривим за мање тежак злочин.

Америчко Министарство наводно разматра да дозволи Асанжу да се изјасни кривим за погрешно руковање повјерљивим информацијама, што би могло да резултирала његовим пуштањем из британског затвора и избјегавањем екстрадиције, наводи амерички лист.

САД траже изручење Асанжа због одавања тајних војних досијеа 2010. и 2011. године, а Врховни суд Уједињеног Краљевства одлучио је да Асанж буде изручен, одбацујући тврдње да би због лошег менталног здравља могао да изврши самоубиство у америчком затвору.

Асанжов портал "Викиликс" објавио је 2010. године видео-снимак америчке војске како у нападу хеликоптерима "Апач" у Багдаду 2007. године гину десетине људи, међу којима и два новинара Ројтерса.

Након тога, "Викиликс" је објавио хиљаде тајних повјерљивих докумената и дипломатских извјештаја у којима САД критикују свјетске вође, од руског предсједника Владимира Путина до чланова саудијске краљевске породице.

Асанжа у САД терети за шпијунажу по 17 тачака, а ако буде осуђен могао би да добије и до 175 година затвора, према тврдњама његових адвоката, док амерички тужиоци тврде да казна не би била дужа од 63 мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана