Володин: Упркос притисцима робна размјена Русије и Српске порасла за 57 одсто

Срна
Foto: Дума.гов.ру

МОСКВА - Предсједник Државне думе Русије Вјачеслав Володин рекао је данас предсједнику Народне скупштине Републике Српске Ненаду Стевандићу да разумије тешке услове у којима се развијају међусобни односи и указао на огроман притисак Вашингтона на Српску, али је истакао и раст робне размјене од 57 одсто у прошлој години.

Володин је захвалио народу Републике Српске на односу и ставу према Русији.

"Разумијемо тешке услове у којима се развијају наши односи. Из Вашингтона се врши огроман притисак на Републику Српску, на оне људе који воде политику у интересу својих грађана. Ово се не свиђа онима који су бомбардовали Београд и покушавају да сломе цијели свијет и да од њега направе колонију једне земље. То не можемо дозволити", рекао је Володин.

Саговорници су оцијенили на састанку у Москви да се односи Русије и Српске развијају захваљујући активној позицији и интеракцији лидера два народа и да је, у оквиру парламентарне димензије, неопходно пратити ову динамику односа.

Володин  наводи да би посланици требало да направе законски оквир за одлуке предсједника Владимира Путина и Милорада Додика, а које чекају грађани Руске Федерације и Републике Српске, саопштено је из Амбасаде Русије у БиХ на "Фејсбук" страници.

"Залажемо се за развој сарадње у свим областима наших односа и с тим у вези предлажемо да размотримо нове формате", предложио је Володин, напомињући да би између Државне думе и Народне скупштине могла да буде формирана међупарламентарна комисија високог нивоа, те потписан споразум о сарадњи, што је Стевандић подржао и прихватио позив Володина да поново посјети Русију.

Володин је истакао да, упркос изазовима и проблемима, треба радити још ефикасније.

"И с тим у вези, морамо изразити захвалност нашим друговима, пријатељима из Народне скупштине, народу Републике Српске на њиховом односу и ставу. Није им било лако да дођу", нагласио је Володин и додао да је ово прва инострана посјета предсједника Народне скупштине на овој функцији.

Володин је подцртао да се Русија залаже за праведан свјетски поредак, мултиполарни свијет, а да се они који желе да задрже своју хегемонију противе овом приступу, чинећи све да задрже свој монопол.

Делегација Народне скупштине Републике Српске посјетила је данас, другог дана званичне посјете Руској Федерацији, московски Државни институт за међународне односе Министарства спољних послова Русије и разговарала са ректором института Анатолијем Торкуновом.

Након састанка, Стевандић је одржао предавање на сједници Балканског клуба Научног студентског друштва под називом: "Међународни уговори као гаранти очувања мира у свијету - Да ли селективно провођење уговора нарушава улогу УН-а и угрожава мир и стабилност данашњег свијета"?

Обраћајући се студентима, Стевандић је рекао, да је успостављање међународног поретка оличеног некада у Лиги народа, а данас у Уједињеним нацијама имало за циљ превенцију великих сукоба, али да нису имали моћ да их потпуно спријече.

"Лига народа се распала због попуштања интересима јачих, а једнако се данас расклимала и улога УН-а. Ако не буде великог ресета и повратка равнотеже, УН ће кренути путем који је прошла Лига народа. Проблем је што ресет односа у свијету и повратак међународног правног, а самим тим и праведнијег поретка, треба омогућити без рата" додао је Стевандић.

Стевандић: Нико нема право да намеће одлуке

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је на састанку у Москви са првим замјеником министра иностраних послова Руске Федерације Владимиром Генадијевичем Титовим закључено да нико нема право да намеће одлуке, нити да тражи да се одлучује по диктату, и да Република Српска води своју политику.

"Република Српска води своју политику која са руском политиком има сагласност по питању заштите виталног националног интереса Српске, што је Русија показала својим гласањем у УН и демонстрацијом своје воље у Савјету за спровођење мира", изјавио је Стевандић након састанка коме је присуствовала и делегација парламента Српске.

Он је одбацио било каква подметања да Република Српска представља руску платформу или да прави неку антиевропску причу и додао да је Српска остала вјерна идеји приступања ЕУ, што је наишло на разумијевање и поштовање с руске стране, саопштено је из парламента Српске.

Стевандић се осврнуо на резолуције Европског парламента које се представљају као обавезујуће, истичући да се генерише прича о европским вриједностима како би се оправдало увођење санкција Русији.

"Српска нема обавезу да се усагласи са резолуцијама, јер оне су промјенљивог карактера. Европска политика и њене вриједности могу се брзо промијенити, док су, с друге стране, непромјенљиве вриједности које ми његујемо, а односе се на војну и политичку неутралност, на породичне вриједности и на задржавању могућности да сами доносимо одлуке о својој судбини, а да при том не наносимо никакву штету ни БиХ ни ЕУ, ни било којој земљи која тренутно има погоршане односе са Русијом", закључио је Стевандић.

Делегација Народне скупштине Републике Српске коју предводи Стевандић разговарала је са Генадијевичем о актуелном политичком тренутку и његовом утицају на билатералне односе између Републике Српске, БиХ и Руске Федерације.

Делегацију, поред Стевандића, чине и народни посланици Игор Жунић, Дарко Бањац и Драгомир Васић.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана