Володимир Зеленски се састао са Гретом Тунберг

Танјуг
Володимир Зеленски се састао са Гретом Тунберг

КИЈЕВ - Украјински предсjедник Володимир Зеленски састао се у Кијеву са шведском активисткињом за заштиту животне средине Гретом Тунберг и истакнутим европским личностима које формирају радну групу за санирање еколошке штете настале због руске инвазије.

До састанка у главном граду Украјине дошло је у четвртак у тренутку док су борбе трајале широм земље, пренео је АП.

Зеленски је рекао да је формирање групе "веома важан сигнал подршке Украјини".

Тунберг је током састанка изнијела тврдњу да руске снаге намjерно гађају цивиле и њихове домове и уништавају животну средину.

Циљеви радне групе су процкена еколошке штете проузроковане ратом, формулисање механизама за позивање Русије на одговорност и предузимање напора за обнављање еколошких система у Украјини.

У радној групи за животну средину су Тунберг, бивша потпредскедница шведске владе Маргот Волстром, потпредскедница Европског парламента Хајди Хаутала и бивша председница Ирске Мери Робинсон.

Зеленски се састао и са бившим потпредсједником САД Мајком Пенсом који је посетио Кијев. Пенс, заговорник подршке САД Украјини, кандидује се за републиканску номинацију за предсједника 2024.

-Цијенимо што су обе главне америчке странке, републиканска и демократска, остале уједињене у подршци Украјини. И, наравно, осјећамо снажну подршку народа САД - рекао је Зеленски Пенсу, објављено је предсхедничком сајту.

У Москви се руски патријарх Кирил састао са кардиналом Матеом Цупијем, изаслаником Ватикана за тражење мировног рхешења између Русије и Украјине. Патријарх Кирил је рекао да је веома важно да хришћанске заједнице Истока и Запада учествују у процесу помирења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана