Борељ позива на убрзано слање тенкова Кијеву

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини 357. дан. Најжешће борбе и даље се воде око Бахмута. НАТО наводи да Владимир Путин спрема нове нападе и најављују јачање војне помоћи Украјини. Кијев поручује да су му приоритет борбени авиони. Aмерички министар одбране Лојд Остин наводи да Москва уводи низ нових трупа на бојно поље. Норвешка шаље Укрaјини осам "леопарда 2"

Украјина покреће заједничку производњу граната са једном земљом НАТО

Украјинска фабрика намијенских производа Укроборонпром саопштила је данас да је са једном средњоевропском државом чланицом НАТО покренула заједничку производњу артиљеријских граната и другог наоружања и војне опреме.

Из Укроборонпром нису жељели да кажу о којој је држави ријеч, али потврђено је да је започета производња минобацачких граната калибра 120 милиметара које се користе у великом броју за борбу са руским снагама, преноси Ројтерс.

"Ускоро ћемо вам показати и друго наоружање произведено у сарадњи са партнерским земљама", рекла је портпаролка Укроборонпрома Наталија Сад на брифингу за новинаре и додала да је ријеч о наставку интеграције Украјине у кооперативне производне ланце Сјеверноатлантске алијансе.

Борељ позива на убрзано слање тенкова Кијеву

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ позвао је земље блока да се придруже Њемачкој у слању тенкова Украјини, након медијских извјештаја да су Данска и Холандија рекле да неће испоручити борбене тенкове "Леопард два", као што је то учинио Берлин.

"Земље морају да испоруче што је могуће више тенкова и што је брже могуће. Било би веома разочаравајуће ако, након толико времена упирући прстом у Њемачку да ништа није урадила, ове земље сада не слиједе њен примјер", рекао је Борељ за њемачку телевизију "Феникс".

Позивајући се на изворе, лист "Велт" објавио је данас да су владе Холандије и Данске одустале од одлуке да пошаљу тенкове "Леопард два" у Украјину.

"Знам да у војскама ЕУ има на стотине тенкова, неке од њих треба реновирати, али онда то морате да урадите, и то брзо, јер ће на прољеће бити касно", додао је он.

Волас: Русија ангажовала 97 одсто своје војске у Украјини

Министар одбране Велике Британије Бен Волас изјавио је данас да се скоро цјелокупна руска војска, 97 одсто свих капацитета, налази у Украјини, али да не може да пробије украјинске линије.

Видимо да се руска војска труди да напредује, рекао је Волас за ББЦ.

Начелник украјинске Војне обавјештајне службе Кирило Будјанов је раније у интевјуу за Вашингтон пост изјавио да се у Украјини тренутно бори 326.000 руских војника.       

Хабек: Одлука о испоруци тенкова Кијеву донесена прекасно

Испорука њемачких тенкова "леопард један" и "леопард два" Украјини донесена је "мало прекасно", јер истиче вријеме пред очекивану руску офанзиву, изјавио је замјеник њемачког канцелара Роберт Хабек.

"Ми одлуком да пошаљемо тенкове чинимо оно што можемо. Мало прекасно, али је готово. Сви очекују страшну руску офанзиву. Велики је притисак времена", рекао је Хабек за њемачки лист "Цајт".

Он је додао да Њемачка није спремна за дебату о слању борбених авиона за које Украјина тврди да су јој неопходни у рату против Русије.

Ројтерс подсјећа да Њемачка не посједује америчке авионе "Ф-16" који се често помињу у контексту слања летјелица Украјини.

ЕК предлаже санкције иранским ентитетима

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је у Стразбуру да ће ЕУ предложити санкције усмјерене против иранских ентитета који су укључени у рат у Украјини.

"Први пут предлажемо санкције против иранских ентитета, међу којима су и они који су повезани са Револуционарним гардама", рекла је фон дер Лајен, преноси Ројтерс.

Украјина: Одбијени руски напади у Луганској области

Украјинске снаге одбиле су неке руске нападе у Луганској области, али је у ситуација у том региону и даље тешка, саопштио је кабинет предсједника Украјине Володимира Зеленског.

Русија је раније данас навела да су њене трупе пробиле две утврђине линије украјинске одбране на источном фронту, истичући да су се украјинске снаге повукле пред руским нападима у Луганској области.

Канцеларија украјинског предсједника у саопштењу није помињала повлачење украјинских снага, али је навела да је ситуација у тој области и даље тешка.

Кијев позвао УН и Турску да спријече руско ометање испоруке жита

Украјина је позвала Уједињене нације и Турску да изврше притисак на Русију како би престала са ометање испорука украјинског жита, преноси Ројтерс.

Британска агенција подсјећа да су после шестомјесечне блокаде због рата, три украјинске луке поново почеле са испорука житарица у складу са споразумом који су у јулу прошле године потписали Москва и Кијев, уз посредовање УН и Турске.

Украјина је, међутим, у више наврата оптуживала Русија да омета испоруке жита, док је Русија те оптужбе одбацивала, истичући да испуњава све обавезе из такозваног житног споразума.

Два највиша украјинска званичника су, међутим, у заједничком саопштењу истакла да је "Украјина дубоко забринута због деструктивних акција Русије", које резултирају одлагањем рада житног коридора и"опструкцијом црноморске иницијативе за жито".

Волас: Британија обучава Украјинце да се боре на "западни" начин

Министар одбране Велике Британије Бен Волас изјавио је да та земља обучава украјинске снаге да се боре на "западни начин", односно да користи мање муниције за разлику од совјетског начина борбе.

Британија са другим западним савезницима обучава украјинске војнике, истовремено им обезбеђујући оружје и муницију у борби против Русије, подсјећа Ројтерс.

"Украјина користи велике количине муниције да би се одбранила. Делом их зато обучавамо да се боре на западни начин", рекао је Волас.

На питање да ли би западни савезници требало да испоруче Кијеву борбене ловце, Волас је објаснио да обука за коришћење борбених авиона подразумева дуготрајну обуку пилоту и значајну подршу посаде.

Министар је рекао да би Британија Украјини могла да пружи подршку у виду испоруке противваздушних ракета.

Брисел: Русија мора да плати обнову Украјине

Европска радна група ће бити формирана да искористи замрзнута руска средства за реконструкцију Украјине, саопштено је из шведске мисије која тренутно пресједава ЕУ.

Група ће извести легалну, финансијску, политичку, економску анализу о могућностима коришћења замрзнутих руских средстава", навела је шведска мисија, преноси Си-Ен-Ен.

У саопштењу се додаје да дио посла групе укључује добијање "јасније слике" о томе гдје се налазе државна руска средства и њихова укупна вриједност.

"Русија мора да плати реконструкцију Украјине. У исто вријеме, ово поставља нека тешка питања. Мора све да се уради у складу са ЕУ и међународним правом. Тренутно не постоји конкретан модел", рекао је шведски премијер Улф Кристерсон.

Генерални директор шведског Националог менаџмента за трговину Андерс Анхлид преседаваће радном групом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана