Војник Тревис Кинг, протјеран из Сјеверне Кореје, стигао у САД

Танјуг
Војник Тревис Кинг, протјеран из Сјеверне Кореје, стигао у САД

ВАШИНГТОН  - Амерички војник Тревис Кинг, који је протјеран из Сјеверне Кореје у коју је ушао прије два мјесеца, стигао је данас на територију САД, потврдио је један неименовани званичник америчког министарства одбране, пренио је CNN.

Кинг је војним авионом долетео у Тексас, у базу Сан Антонио-Форт Сем Хјустон, а како је забиљежила камера CNN-а, њега је из авиона извело више особа и касније је с њима пришао другој групи људи која их је чекала по изласку из летјелице, после чега је одведен у дио војне базе недоступан камерама.

Стејт департмент је саопштио јуче да ће се амерички војник Тревис Кинг, који је прешао у Северну Кореју прије два месеца, вратити у Сједињене Америчке Државе у наредних неколико сати.

Портпарол Стејт департмента Метју Милер рекао је да Кина није дјеловала као посредник, већ као прелазна тачка за Кинга, преноси Ројтерс.

Медији су претходно објавили да се војник налази у америчком притвору у Кини.

Раније је Сјеверна Кореја саопштила да ће протјерати Кинга (23), што је представљало изненађење за поједине посматраче који су очекивали да ће Пјонгјанг одуговлачити у нади да ће добити неке уступке од Вашингтона, пренио је АП.

Кинг, који је служио у америчкој бази у Јужној Кореји, трком је прешао границу са Северном Корејом док је био у цивилном обиласку пограничног села 18. јула, поставши први Американац за кога је потврђено да је притворен у Сјеверној Кореји за скоро пет година.

Сјевернокорејска агенција КЦНА пренела је да је Кинг за вријеме притвора у тој земљи признао да је пребјегао јер је гајио ''лоше осјећање против нељудског малтретирања и расне дискриминације'' у америчкој војсци, и да је био ''разочаран неравноправним друштвом САД''.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана