Војна хунта Мјанмара: 145 људи погинуло у удару циклона

Tanjug
Foto: Twitter

НЕЈПЈИДО- Најмање 145 људи погинуло је у удару циклона ове недеље у Мјанмару, саопштили су данас медији под контролом војске те земље, што је значајно мање у односу на извjештаје група за људска права и наводе становништва.

Како преноси Ројтерс, хунта је саопштила да је пронађено 145 погинулих, као и да је 91 особа смјештена у камповима за интерно расељена лица.
  

 Раније је објављено да је око 400.000 људи евакуисано у Мјанмару и Бангладешу уочи копненог циклона, испоставиће се, једне од најјачих олуја које су погодиле регион посљедњих година.
 

   Осиромашена западна савезна држава у Мјанмару, Ракине, поднела је највећи терет олује, која је у недељу срушила куће, комуникационе торњеве и мостове, уз ветрове који су достизали брзину до 210 километара на сат и изазвала олујни удар који је преплавио главни град савезне државе Ситве.
    

Агенција подсјећа да су поједини становници навели да је више од 400 људи погинуло, а да је много више нестало, и додали да се преживели боре са недостатком хране и медицинских потрепштина.
 

   ''Групе за помоћ државама раде на спасавању и рехабилитацији заједно са добротворним групама цивилног друштва'', наводи се у саопштењу хунте.
 
   Међутим, Уједињене нације и друге невладине организације саопштиле су да су напори за пружање помоћи заустављени, јер су чекали дозволу војне хунте да распореде особље и преко потребну храну, воду и медицинске залихе у погођеним регионима.
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана