Водеће групе Европског Парламента сложне да фон дер Лајен буде шефица

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕРЛИН - Њемачки канцелар Олаф Шолц потврдио је данас да су се три главне центристичке групе у Европском парламенту (ЕП) сложиле да Урсула фон дер Лајен постане шефица ЕП.

“Не можемо себи да дозволимо да се 'развлачимо' у овим тешким временима. Грађани не очекују свађу око мјеста, већ брз рад европских институција”, рекао је он, преноси Ројтерс.

У говору у њемачком парламенту, оцјењујући посљедице овомјесечних избора за ЕП, Шолц је рекао да су се три највеће групе у ЕП, коју чине Европска народна странка (ЕПП), Љевичари и  Европски конзервативци и реформисти (ЕЦР), такође сложиле да бивши португалски премијер Антонио Коста треба да предсједава састанцима националних лидера ЕУ, а да естонска премијерка Каја Калас буде шефица спољне политике ЕУ.

Раније данас, италијанска премијерка Ђорђа Мелони критиковала је план да се прва мјеста у ЕУ подјеле између три главне групе, рекавши да је тиме игнорисан успјех десничарских партија на изборима за ЕП.

Њена конзервативна партија “Браћа Италије” не сједи ни у једној од три главне групе у ЕП.

Шолц је рекао да су избори за Европски парламент показали како су вишеструке кризе, од пандемије коронавируса до руске инвазије на Украјину и рата на Блиском истоку, сломиле повјерење у ЕУ и националне владе.

“Морамо осигурати да повјерење поново порасте у Њемачкој и Европи, и у многим земљама широм свијета. То значи пружање стварних рјешења, а не само противљење проблемима као што су популисти”, напоменуо је Шолц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана