Воде се уличне борбе у Бахмуту

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА,КИЈЕВ- Рат у Украјини – 373. дан. Воде се пресудне борбе за Бахмут. Окршаја има дуж цијеле линије фронта. Украјинска војска је поново гађала Доњецк и Луганск. Послије наређења украјинских власти, у току је евакуација становништва из Купјанска. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу извршио је инспекцију руске групације трупа Исток на подручју јужног Доњецка.

Њемачки "Рајнметал" жели да отвори фабрику тенкова на територији Украјине

Њемачки произвођач оружја "Рајнметал" преговара са Кијевом о отварању фабрике тенкова на тлу Украјине, а шеф ове компаније Армин Папергер изјавио је да су разговори са Украјином "обећавајући" и да се нада да ће одлука бити донијета "у наредна два мјесеца."

"Фабрика Рајнметала може да се изгради у Украјини за око 200 милиона евра", рекао је Папергер, додавши да таква фабрика "може да произведе до 400 борбених тенкова типа Пантер годишње", преноси Шпигл.

Шеф "Рајнметала" је уверен да се фабрика на тлу Украјине може заштитити од руских ваздушних напада.

Папергер тврди да савезници Кијева у овом тренутку шаљу довољно оружја за одбрану Украјине, али да та количина оружја није довољна да Украјина поново заузме све своје територије.

Према његовом мишљењу, Украјини је за побједу у рату потребно између 600 и 800 тенкова.

Рат ће вјероватно трајати годинама, закључио је Папергер.

Москва: Руске снаге обориле три украјинска хеликоптера Ми-8

Руско Министарство одбране саопштило је да је њихова војска за дан оборила три украјинска војна хеликоптера Ми-8, у областима насеља Суворово у Доњецку и Покровскоје у Дњепропетровској области, као и код села Новоселивка у Запорожју.

Замјеник градоначеника Бахмута: Воде се уличне борбе, град скоро уништен

Замјеник градоначелника Бахмута Олександр Марченко изјавио је да се у том граду воде уличне борбе између украјинских и руских снага, додајући да руске снаге још нису преузеле контролу над градом.

Није могао да каже колико цивила има у граду, али је додао да вјерује да их је отприлике 4.000 или 4.500.

Према његовим ријечима, они који су у Бахмуту живе у склоништима, без воде, гаса и струје.

Марченко је рекао да је Бахмут скоро уништен и да нема ниједне зграде која је остала нетакнута.

Оснивач руске приватне паравојне организације "Вагнер", Јевгениј Пригожин, изјавио је јуче да су руске снаге практично опколиле Бахмут и да кијевске снаге имају само један правац за излазак из тог града у Украјини.

Бахмут је важно саобраћајно чвориште преко којег се снабдевају украјинске трупе на истоку земље.

Москва: Шојгу извршио инспекцију групације снага "Исток"

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу извршио је инспекцију руске групације трупа Исток на подручју јужног Доњецка у зони "специјалне војне операције", саопштило је руско Министарство одбране.

Шојгу је обишао истурено контролно мјесто једне од формација, гдје је саслушао извјештај команданта, генерал-пуковника Рустама Мурадова и официра штаба, о тренутној ситуацији и дејствима трупа, преноси РИА Новости.

Како се наводи, Шојгу је посебну пажњу посветио организацији свеобухватне подршке трупама, укључујући услове за безбедан распоред људства, као и рад санитетских и позадинских јединица.

Шојгу је захвалио војницима на пожртвованости и херојству и уручио им државна признања - ордене и медаље, поручујући им да се боре достојанствено и да предстоји још много посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана